Onze uitzending over rookoverlast levert tientallen nieuwe tips en mails op. Mensen die zich herkennen in de overlast die ze ervaren van de kachel van de buren. Een greep uit de mails die we krijgen:

'Ook wij slapen noodgedwongen met de ramen dicht. In het ergste geval gaat ons brandalarm af in de slaapkamer’

‘Als brandweerman moet ik bij de minste of geringste rookverschijnselen ademlucht en latex-handschoenen onder de blushandschoenen dragen, maar privé moeten we alles maar pikken en slikken.’

Op twitter zegt een tipgever:

Het grote probleem is dat het heel moeilijk te meten is hoe schadelijk de blootstelling is aan de rook van de buren. Mensen kunnen ogenschijnlijk soms ver van hun buren wonen, maar volgens GGD-experts kan houtrook in een straal van 400 meter fijnstof en geur verspreiden.

De oplossing

Sommige tipgevers zijn dan ook teleurgesteld in de uitkomsten van ons onderzoek:

In de uitzending laten we zien hoe mensen vastlopen bij de instanties als de buren niet openstaan om te luisteren naar de klachten en geen rekening willen houden met bijvoorbeeld de windrichting. De wetgeving geeft klagers weinig mogelijkheden om handhaving af te dwingen. Mensen raken zo gefrustreerd dat ze logboeken maken van overlastmomenten en zelfs midden in de nacht de rokende schoorsteen van de buren filmen. De enige oplossing die er op dit moment is, is heel simpel gezegd; rekening houden met elkaar en samen met de buren tot een oplossing komen.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.