Onze uitzending over rookoverlast levert tientallen nieuwe tips en mails op. Mensen die zich herkennen in de overlast die ze ervaren van de kachel van de buren. Een greep uit de mails die we krijgen:
'Ook wij slapen noodgedwongen met de ramen dicht. In het ergste geval gaat ons brandalarm af in de slaapkamer’
‘Als brandweerman moet ik bij de minste of geringste rookverschijnselen ademlucht en latex-handschoenen onder de blushandschoenen dragen, maar privé moeten we alles maar pikken en slikken.’
Op twitter zegt een tipgever:
Ik ben vaak positief over de onderwerpen die @De_Monitor aansnijdt. Maar om nou de #antihoutrooklobby zo te steunen.....
— Emil (@emil406) December 18, 2016
Het grote probleem is dat het heel moeilijk te meten is hoe schadelijk de blootstelling is aan de rook van de buren. Mensen kunnen ogenschijnlijk soms ver van hun buren wonen, maar volgens GGD-experts kan houtrook in een straal van 400 meter fijnstof en geur verspreiden.
De oplossing
Sommige tipgevers zijn dan ook teleurgesteld in de uitkomsten van ons onderzoek:
Jammer dat jullie niet met oplossingen kwamen en alleen met problemen @De_Monitor #houtstoken
— ⬅️Jack (@ZeeuwtjeJacq) December 18, 2016
In de uitzending laten we zien hoe mensen vastlopen bij de instanties als de buren niet openstaan om te luisteren naar de klachten en geen rekening willen houden met bijvoorbeeld de windrichting. De wetgeving geeft klagers weinig mogelijkheden om handhaving af te dwingen. Mensen raken zo gefrustreerd dat ze logboeken maken van overlastmomenten en zelfs midden in de nacht de rokende schoorsteen van de buren filmen. De enige oplossing die er op dit moment is, is heel simpel gezegd; rekening houden met elkaar en samen met de buren tot een oplossing komen.