De Monitor
25 min 41 s

Het wordt steeds drukker op het spoor. Nederland heeft zichzelf ambitieuze klimaatdoelen gesteld en vervoer per trein is een stuk duurzamer dan per auto of vrachtwagen. Maar wat betekent dit voor de circa een miljoen Nederlanders die langs het spoor wonen? De laatste jaren nemen klachten over trillingen toe. Bewoners verliezen slaap, maar klagen ook over schade aan hun huizen. Kan dat? Volgens ProRail, maar ook volgens andere Europese spoorbeheerders, zijn de trillingen die treinen veroorzaken te zwak om zelfs maar cosmetische schade te veroorzaken. Dat neemt niet weg dat omwonenden die trillingen wel kunnen voelen. Wat we zeker weten is dat het aantal mensen dat daarvan hinder ervaart groeit. Voor trillingen bestaat, in tegenstelling tot geluid, nauwelijks wetgeving dat grenzen aangeeft aan wat toelaatbaar is. Moeten omwonenden rond het spoor beter worden beschermd? Zo ja, hoe dan? En tegen welke prijs?

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.