Iedereen kent de verhalen van de Big Farma, de geneesmiddelenfabrikanten die een oud middel voor een andere ziekte registreren en de prijs verhonderdvoudigen. Het kan ook heel anders.

Sinds 2014 volgen we in ReporterRadio en nu dus in Pointer een groepje van twee artsen uit het VUMedisch Centrum, een zorginnovator en een Nederlandse medicijnfabriek die al twintig jaar onderzoek doen om te bewijzen dat een oud medicijn voor leukemie ook veilig gebruikt kan worden tegen darmklachten. Dat heet Drug Rediscovery. De nieuwe indicatie (darmklachten) is door de artsen zelf ontdekt. in 2001.Ze vonden het belangrijk om het middel te registreren, zodat kwaliteit, leveringszekerheid geborgd zouden zijn én het middel een eigen bijsluiter zou krijgen.

Het is gelukt! Na twintig jaar onderzoek heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op Oudjaarsdag laten weten dat het middel, dat de naam thiosix heeft gekregen, officieel geregistreerd zal worden voor mensen met chronische darmklachten.

Twintig jaar onderzoek naar de ontwikkeling van een medicijn voor mensen met chronische darmklachten

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.