Dat het overgrote deel van de coronapatiënten op de intensive care vooral oudere mensen betreft, is bekend. Maar dat het merendeel veel te zwaar is en dat het coronavirus mogelijk vetweefsel ‘gebruikt’ om zich aan te hechten, weten we pas sinds kort. Welke conclusies moeten hieruit getrokken worden voor de toekomst, als het leven weer normaal wordt en we maatregelen gaan nemen om herhaling te voorkomen? Moet en mag de overheid dieper ingrijpen om een gezondere leefstijl af te dwingen?

Meerdere ic-artsen rapporteren dat 65 tot wel 90 procent van de coronapatiënten op de intensive care zwaarlijvig is. Het bemoeilijkt de behandeling, maar los daarvan, er zijn aanwijzingen dat het coronavirus zich ook hecht aan vetweefsel. Er gaan steeds meer stemmen op die er voor pleiten dat na de coronacrisis de overheid het probleem van de obesogene samenleving, met veel ongezond voedsel goedkoop en makkelijk verkrijgbaar, stevig moet aanpakken.

Suiker- en vettaks

Zo vindt wetenschapper Louise O. Fresco dat mensen die nu hun inkomen verliezen, voedselbonnen moeten krijgen: “Gekoppeld aan een voedingsadvies slaan we twee vliegen in één klap”, zo schrijft ze in NRC . Hoogleraar Jaap Seidell pleitte in een eerdere uitzending van De Monitor al voor het grootschalig aanbieden van leefstijlprogramma’s aan mensen met overgewicht. Betaald door de zorgverzekeraar. En er zijn al langer discussies om ongezonde producten te belasten met een suikertaks en een vettaks.

Is het nu tijd om minder vrijblijvend in te grijpen en een gezondere leefstijl af te dwingen? Een sportcoach schrijft ons: “Voor drank hebben we het strenge beleid: ‘Geen 18? Geen alcohol!’ Ik zou willen opperen: ‘Geen gezond gewicht? Geen kruimel!’. Oftewel, mensen met overgewicht of andere voeding gerelateerde aandoeningen mogen geen vet of suikerrijk voedsel kopen.”