Uit onderzoek van Reporter Radio blijkt dat bouwmarkten cement verkopen dat over de houdbaarheidsdatum is. Een vast bestandsmiddel in cement is chroom 6. Door aan cement een reductiemiddel toe te voegen verliest chroom 6 zijn gevaarlijke effect. Dat middel is beperkt werkzaam. Daarna mag het cement niet meer gebruikt of verkocht worden. 

Reporter Radio deed onderzoek in zes steden (Arnhem, Middelburg, Leeuwarden, Den Bosch, Amsterdam, Hilversum) bij achttien bouwmarkten van Gamma, Praxis en Karwei. Bij 8 bouwmarkten waren de zakken tot 11 maanden over de houdbaarheidsdatum. Gebruikers lopen daardoor een risico.
Prof. dr.Thomas Rustemeyer van het AmsterdamUMC: “60 tot 80% van de mensen die er last van hebben komen er bijna nooit meer van af.

Ziekmakend cement

Hans Burggraaff van het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (IKA) in Hilversum: "Cement is een huidbeschadigende stof. In combinatie met water werkt het als een soort bleekwater en is het gevaarlijk voor je ogen, bij inslikken en door schuren kan de huid beschadigen."

"Dus daarom is het advies dat iedereen zich moet beschermen om de kans op zo’n metselaarseczeem te voorkomen. Dat kun je doen door beschermende handschoenen of andere persoonlijke beschermingsmaatregelen te gebruiken", zegt Prof. Rustemeyer.

Maatregelen

Wouter Weide, van de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche zegt: "Producten die over de houdbaarheidsdatum zijn, zouden bij constatering uit de verkoop gehaald moeten worden. De bouwmarkten zullen waar nodig, passende maatregelen nemen om de controle van cement in de winkel te verbeteren."

"Daarnaast zal worden gekeken of hier in de digitale vakopleiding van de Doe-Het-Zelfbranche in de toekomst aandacht aan kan worden besteed."

Het veiligheidsinformatiebladcement van producent ENCI.

Ziek van cement

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.