Voor een nieuw onderzoek komen we graag in contact met mensen die zich zorgen maken over bekenden die actief zijn binnen een sekte, of mensen die daar zelf bij betrokken zijn geweest. Heb je daar melding van gedaan en wat is er vervolgens mee gebeurd? Op dit moment kunnen betrokkenen hun zorgen nog kwijt bij het meldpunt Sektesignaal, maar die organisatie houdt per 1 januari 2020 op te bestaan.
Zo af en toe duiken ze weer op: verhalen over sektes die in Nederland actief zijn. De Chinese ‘Kerk van de Almachtige God’, de Zuid-Koreaanse Moon-sekte, Scientology, ‘Miracle of love’: je hoeft maar even te googelen en je vindt tal van sektes die de afgelopen jaren het nieuws hebben gehaald in ons land. Anderhalf jaar geleden bracht De Monitor zelf nog dat de sektarische beweging Avatar infiltreerde in het Nederlandse onderwijs.
Sektesignaal
Maar wat doe je als je je zorgen maakt over een familielid of een kennis die in een dubieuze of manipulerende religieuze of zingevende organisatie is beland? Of als je daar zelf in zit en het idee hebt dat er iets niet klopt? Op dit moment kan je terecht bij onder andere Sektesignaal. Deze organisatie krijgt jaarlijks zo’n tweehonderd telefoontjes. ‘We krijgen heftige meldingen en het betreft vaak ernstige strafbare feiten zoals arbeidsuitbuiting, financiële uitbuiting, aanzetten tot prostitutie en het onthouden van medische zorg,’ vertelt manager Karin Krijnen in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.
Sektesignaal houdt per 1 januari op te bestaan, omdat de subsidie vanuit het ministerie van Justitie is stopgezet. Buiten dat sektesignaal als meldpunt fungeert voor kennissen of familieleden van mensen die in een sekte belanden, maken justitie en politie ook gebruik van de kennis van het meldpunt. Sektesignaal doet zelf geen onderzoek naar sektarische bewegingen. Onderzoek naar bewegingen die actief zijn in ons land wordt überhaupt weinig gedaan. Het laatste onderzoek stamt uit 2013, en dat was voor het eerst sinds 30 jaar.