Marion* woont al 41 jaar in Zevenaar, waarvan 40 jaar schadevrij. Maar sinds de droge zomer van 2018 vertoont haar huis flink wat barsten en scheuren – net als ruim honderd andere huizen in de buurt. Haar grootste zorg: ‘Krijgen we ons huis nog wel verkocht?’
We krijgen een tip binnen van Marion na het plaatsen van een oproep. Ze vertelt ons dat ze de eerste scheuren in haar woning vlak na de zomer heeft ontdekt. ‘Op het toilet lopen de barsten zo door de tegels heen. En zelfs in de voor- en achtergevel én in de dubbele muur in de gang zitten aan beide kanten scheuren.’
Ze maakt er melding van bij haar verzekeraar, maar die geeft niet thuis. Volgens Interpolis is de schade aan haar huis ontstaan door ‘langzaam werkende invloeden en bodemdaling’ en zijn ‘beide oorzaken helaas niet verzekerd’. Marion klopt vervolgens aan bij de gemeente, die er een bouwkundige op afstuurt om foto’s te maken. ‘Verder kon hij helaas niets doen. Hij vertelde ons dat we de krant in de gaten moesten houden. Als er dan een potje met geld vrij zou komen, dan zouden we dat daar wel lezen.
Een woordvoerder van de gemeente Zevenaar laat ons weten in mei verder te praten over een eventuele tegemoetkoming voor gedupeerden. De kosten van funderingsherstel kunnen namelijk oplopen tot ruim 70.000 euro. Een flink bedrag dat velen niet zomaar even kunnen ophoesten. Ook heeft de gemeente besloten om de WOZ-waarde van alle woningen met verzakkingsproblemen voorlopig niet opnieuw vast te stellen. In een mail aan Marion schrijft de taxateur ‘nog te willen kijken hoe we daarmee (de verzakkingen, red.) omgaan’. Uitsluitsel hierover volgt volgens de gemeente uiterlijk eind mei.
In de tussentijd blijft Marion in onzekerheid achter. ‘Mijn man heeft vorig jaar een herseninfarct gehad. We willen daarom gelijkvloers gaan wonen, maar krijgen we ons huis nog wel verkocht? En hoeveel is onze woning überhaupt nog waard?’ Voorlopig blijft het gissen.
*De naam Marion is gefingeerd vanwege privacyredenen.