Er wordt steeds meer bekend over hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. En over de verschillen tussen arm en rijk als het op gezondheid aankomt. Waar je wieg staat en hoe gezond je op jonge leeftijd bent, bepaalt vaak ook hoe gezond je later wordt en hoeveel kans je bijvoorbeeld hebt op werk. We vragen ons af: hoe moeilijk is het voor een kind om gezond op te groeien?  

Maar liefst 15 procent van de kinderen heeft overgewicht. En de kans op overgewicht is groter als je laagopgeleid bent, dan als je hoogopgeleid bent. Zo komt overgewicht bij 63 procent van de laagopgeleide vrouwen van 65 jaar en ouder voor, tegenover 36 procent van hun hoogopgeleide leeftijdsgenoten. Nederlanders met een laag inkomen en lage sociale status leven bovendien gemiddeld 6 jaar korter, en ze leven zo’n 15 jaar langer in ongezondheid dan Nederlanders met een hogere opleiding en meer inkomen. Dat lezen we in een rapport van de WRR (Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid).

Ongezond: Nou en?
Je zou kunnen zeggen: ‘So what? Dat is je eigen verantwoordelijkheid.’ Maar of dat echt zo is, daar kun je over twisten. En helemaal bij kinderen ligt dat natuurlijk net even anders. 

Kinderen zijn afhankelijk van hun omgeving voor hun gezondheid. Hun eigen verantwoordelijkheid is dus heel beperkt. Wij vragen ons af: waar zitten die gezondheidsverschillen dan precies bij opgroeiende kinderen? Hoe worden zij in hun dagelijks leven gestuurd richting ongezond in plaats van gezond leven? Dat gaat Pointer de komende maanden onderzoeken.

Oproep

Ben jij of ken jij een kind met overgewicht dat probeert gezonder te leven? Laat ons weten waar je tegenaan loopt. 

We vragen ons af waar kinderen tegenaan lopen. Wat gebeurt er in hun leven wat invloed heeft op hun leefstijl? Dat koppelen we aan de omgeving van kinderen: Hoeveel fastfoodketens zijn er bijvoorbeeld in hun buurt? Hoeveel groen is er om in te spelen? In wat voor huis wonen ze? Komen ze ongezonde dingen tegen op social media? En hebben ze bijvoorbeeld een vakdocent gym? 

Weet jij hier meer over? Laat het ons weten.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers