Voor 33.095 Nederlanders staan spoedeisende hulpafdelingen (SEH's) te ver weg om op tijd te kunnen arriveren. In de gebieden waar deze personen wonen doen zij er langer dan de wettelijk vastgelegde 45 minuten over om door een ambulance te worden opgepikt, en vervolgens op een Spoedeisende Hulp (SEH) te komen. Dat blijkt uit cijfers die De Monitor voor het dossier Spoedzorg van het RIVM heeft ontvangen.

Van de ruim 33.000 personen wonen er 23.950 op de Waddeneilanden en 9.145 op het vasteland. Op de Waddeneilanden is in de meeste gevallen een ambulancehelikopter of speciaal vervoer over het water geregeld.

De dekking op Terschelling is op papier het slechtst. Ambulances vertrekken daar vanaf het eiland, maar moeten via een veerpont naar Zorggroep Noorderbreedte in Leeuwarden. Sinds begin dit jaar is daar een ambulancehelikopter om spoedgevallen te vervoeren.

De langste ambulancerit op het vasteland wordt gemaakt in het postcodegebied 1795, in de Brabantse gemeente Baarle-Nassau. Daar duurt de reis van de standplaats naar het Amphia Ziekenhuis Molengracht in Breda 55,4 minuten.

De kortste reis duurt volgens het RIVM 8 minuten. Die rittijd wordt in 26 postcodes gehaald, en daarbij gaat het telkens om postcodes waar ook een ziekenhuis met SEH is gevestigd.

De postcode waar geen ziekenhuis is gevestigd met de kortste rittijd, is 4002 in Tiel. Daar doet een ambulance er gemiddeld 9,4 minuten over om van de standplaats naar Ziekenhuis Rivierenland te komen.

Specialisaties en SEH-stop

In deze analyse van het RIVM is er geen rekening mee gehouden dat niet elke SEH alle specialisaties in huis heeft. Voor specifieke ingrepen moet soms alsnog naar een ziekenhuis verderop worden uitgeweken.

Daarnaast wordt bij extreme drukte soms een zogeheten SEH-stop ingevoerd. Een ziekenhuis neemt dan tijdelijk geen patiënten op vanwege een tekort aan capaciteit.

Zondag 30 oktober is om 22:35 op NPO2 te zien wat de gevolgen zijn van de toegenomen drukte op de SEH's. In de uitzending blijkt dat met name ouderen vaak uren moeten wachten op eerste hulp.

Hoe snel zijn ambulances in jouw postcode?

De Waddeneilanden hebben over het algemeen een slechte dekking, maar in die gebieden is vaak een alternatief geregeld om op tijd in het ziekenhuis te zijn. Verder is de dekking vooral slecht aan de randen van Nederland. Vooral in het noorden, delen van Brabant en Zeeland doet een ambulance er structureel te lang over om een SEH te bereiken.

Het RIVM heeft voor De Monitor een aantal scenario's uitgewerkt. Hoe wordt de bezorgtijd per postcodegebied beïnvloed door de sluiting van een ziekenhuis?

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.