De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) verspreidt zich in een razend tempo en met een beetje pech verpest de exotische woekerplant je mooie grasmat of plantenborder. Hoe krijg je je tuin ooit weer duizendknoopvrij? Hier de do’s en don’ts voor het aanpakken van deze hardnekkige woekeraar.
De Japanse duizendknoop rukt steeds verder op. Niet alleen in de natuur, maar ook in de stad. De plant verspreidt zich vliegensvlug, elk minuscuul restje van achtergebleven wortels of stengels kan al voldoende zijn voor verdere verspreiding van de planten. Ook in jouw tuin.
Waarom verwijderen?
De taaie plant kan zich door zwakke plekken in asfalt en beton wringen, tegels oplichten en kabels en leidingen beschadigen en dus schade veroorzaken aan de fundering van je huis, terras of schuur. De plant kan zelfs door muren heen breken als je hem niet tijdig bestrijdt.
Hoe herken je Japanse duizendknoop?
De Japanse duizendknoop heeft frisgroene bladeren, stengels met rode vlekken en bladeren die in een zigzagstructuur aan een bamboe-achtige steel groeien. In juli en augustus bloeit de plant met crème-witte kleine bloemen. In de winters sterven de stengels af. Weet je eenmaal hoe hij eruitziet, dan valt meteen op hoe wijdverspreid de plant inmiddels is. Langs spoorlijnen, snelwegen, bosranden en aan de waterkant staan vaak metershoge hagen van Japanse duizendknoop.
De duizendknoop kan tot zo’n 10 centimeter per dag groeien en uiteindelijk meer dan 3 meter hoog worden. Professionele bestrijders proberen allerlei technieken uit om de plant te bestrijden, zoals elektrocutie, waarbij de plant behandeld wordt met stroomstoten van wel 3000 volt. Maar hoe pak je het nou zelf aan als de duizendknoop in je tuin woekert?
1. Knip de plant af
Houd de plant zo klein mogelijk. Knip de plant af, zodat je de wortels uitput. Blijf dat in het groeiseizoen regelmatig doen, want de planten zijn niet gelijk weg. Het kan zelf jaren duren voordat de laatste scheut is verdwenen. Laat de weggehaalde planten niet liggen, want zelfs minuscule stengel- en wortelresten kunnen zorgen voor verdere verspreiding van de plant.
2. Haal zoveel mogelijk wortels weg
Verwijder de duizendknoop bij voorkeur met wortel en al, of in ieder geval met zoveel mogelijk wortel. De meeste wortels zitten binnen een centimeter of 50 onder de grond, maar als de grondwaterstand laag is, kunnen de wortels wel 3 meter diep de grond in gaan. En in sommige gevallen zelfs wel tot 7 meter! Alle wortels verwijderen is dus lastig, daarvoor zou je in sommige gevallen zelfs de hele tuin diep moeten afgraven. Lukt het niet om de wortels te verwijderen, dan is bovengronds afknippen van de stengels een betere optie.
3. Helpt kokend water?
De meningen van professionele bestrijders zijn hierover verdeeld. Je kunt kokend water over de plant, of beter nog over de wortels gieten, maar zonder daarnaast ook de wortels te verwijderen zal dat weinig effect hebben.
4. Afdekken onder zeil
Heb je een hele grote tuin? Dan kan het lonen om plekken met duizendknoop af te dekken met stevig zeil dat geen wortels doorlaat. Knip eerst de planten boven de grond af voordat de grond wordt afgedekt. Deze aanpak vergt wel veel geduld. Laat de afgedekte grond zo’n 3 tot 5 jaar liggen, zodat de plant en de wortels niet meer levensvatbaar zijn.
5. Geen duizendknoop in de gft-bak!
Heel belangrijk: gooi Japanse duizendknoop nooit in de groene gft-bak! Van het gft-afval wordt compost gemaakt en dan wordt de schadelijke plant juist verspreid. Doe het in de grijze container (of in de grijze vuilniszak) bij het restafval, dan wordt het daarna verbrand in een afvalcentrale.
Bekijk hier de uitzending over exotische woekerplanten: