Voor duizenden vluchtelingen die in Nederland verblijven is de asielprocedure nog niet begonnen. De IND (immigratie- en naturalisatiedienst) weet zelfs niet van alle wachtende asielzoekers in welke opvanglocatie ze zitten. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer.

Uit cijfers van de vreemdelingenpolitie (AVIM) blijkt dat de identiteit van 1.910 asielzoekers niet vastgesteld. Normaal gesproken identificeert de politie direct bij binnenkomst in Nederland wie de asielzoeker is. Door achterstanden lukt dat niet. Vluchtelingen kunnen hun asielaanvraag pas indienen nadat ze gecontroleerd zijn door de politie.

De problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar alle vluchtelingen die Nederland binnenkomen zich moeten melden, kwamen afgelopen zomer tot een dieptepunt toen er 1.000 mensen buiten sliepen.

Die asielzoekers zijn in het laatste weekend van augustus met spoed naar verschillende noodopvanglocaties in Nederland gebracht. Door de snelheid van de operatie raakte het COA (Centraal Orgaan Asielopvang), verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, het overzicht kwijt en werd niet geregistreerd waar de asielzoekers naartoe gingen.



Luister naar de uitzending van Benjamin de Bruijn:

Ter Apel: de wachtkamer van Nederland

Bang om vergeten te worden

Tegen Pointer zeggen asielzoekers dat ze bang zijn om vergeten te worden omdat ze soms maanden geen informatie krijgen over hun procedure. Niet alleen de politie, maar ook de IND kampt met grote achterstanden. In totaal zijn ruim 5.000 asielzoekers nog niet in behandeling genomen, terwijl ze al wel in Nederland verblijven.

Deze zomer was het al de bedoeling om de achterstanden binnen zes weken in te lopen, maar de politie kan het niet bolwerken, zeggen ze. Er wordt extra personeel ingezet, maar de instroom is nog steeds hoger is dan ze aankunnen. Daardoor zullen de achterstanden bij zowel de politie als de IND verder oplopen dit jaar.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid erkent: “Asielzoekers moeten nu veel te lang wachten. Het gaat op dit moment gewoon niet goed. De IND kan maar 22.000 dossiers per jaar aan, terwijl er 35.000 asielzoekers binnenkomen.”

Ter Apel

De wachtkamer van Nederland: asielzoeker bang vergeten te worden

Het duurt maanden voor de inhoudelijke behandeling van een asielaanvraag überhaupt begint.

Asielprocedure in het kort

Stap 1: Binnenkomst in Nederland via Ter Apel, voorregistratie IND.

Stap 2: Identificatie door de vreemdelingenpolitie (AVIM), in Ter Apel of Budel.

Stap 3: Eerste inhoudelijke gesprek met de IND, meestal in Ter Apel. Gemiddelde wachttijd: 3 maanden.

Stap 4: Tweede inhoudelijke gesprek met de IND. Gemiddelde wachttijd voor de algemene asielaanvraag: 9 maanden.

Stap 5: Beslissing IND over aanvraag asiel.

1.910 asielzoekers zijn nog niet geregistreerd, maar hebben wel stap 1 doorlopen. Ruim 5.000 asielzoekers wachten tussen stap 2 en stap 3.

Luister zondag 30 oktober naar Pointer om 19:00 uur op NPO Radio 1: De wachtkamer van Nederland

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.