Tijdens de verkiezingscampagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zullen politieke partijen kiezers proberen te overtuigen op hen te stemmen. Samen met journalisten van het AD en de aangesloten regionale kranten en Nieuwscheckers (Universiteit Leiden) starten we op 6 maart met een factcheck-marathon om je te helpen feiten van desinformatie te onderscheiden. Is een uitspraak waar, niet waar of ongefundeerd? Wij vertellen het je, zodat je iets beter begrijpt waar je op 15 maart op kunt stemmen.

Bekijk de laatste factchecks

Uitspraken van politici controleren

Aan talkshowtafels en op sociale media is het de komende weken het gesprek van de dag: de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Journalisten van het AD en de aangesloten regionale kranten, Pointer en Nieuwscheckers slaan de handen ineen om te controleren of opzienbarende claims die voorbij komen kloppen met de feiten. Ook spitten we verkiezingsplannen door op zoek naar des- en misinformatie en wordt een verkiezingsdebat live gefactcheckt.

René Sommer, hoofdredacteur KRO-NCRV: “Voor de kiezer is niet altijd goed te bepalen wanneer iets waar of niet waar is en daarmee kan indirect het stemgedrag beïnvloed worden. Daarom vinden we het belangrijk om een factcheck-marathon te organiseren. Zodat kiezers weten wat er waar en onwaar is over thema’s die hen aan het hart gaan.”

Thema's

We richten ons op de belangrijkste thema’s van de verkiezingscampagne: wonen, energie, het asielvraagstuk, vervoer en de stikstofproblematiek. Vind je dit belangrijke thema’s en wil je weten of dat wat politici hierover zeggen klopt? Volg ons dan volgende week tijdens de factcheck-marathon. Op onze site delen we onze resultaten (uiteraard óók wanneer een opmerkelijke claim wél waar blijkt te zijn).

Rennie Rijpma, hoofdredacteur AD: "De Provinciale Statenverkiezingen zijn nu misschien wel belangrijker dan ooit. Toch weten kiezers maar weinig van de bestuurslaag die bepalend is voor stikstof- en woonbouwplannen. Het maakt dat er makkelijk van alles kan worden beweerd. Dat willen we met vereende krachten weerleggen en zo de kiezer in staat stellen om een bewuste keuze te maken op 15 maart.''

Nieuwscheckers-coördinatoren Peter Burger en Alexander Pleijter voegen toe: "Wij willen politici en journalisten scherp houden in de aanloop naar de verkiezingen en kiezers helpen om zelf te bepalen wat er waar is van de beweringen van politici."

Volgen

Maandag 6 maart start de 9-daagse factcheck-marathon. Op de verkiezingsdag 15 maart wordt de factcheck-marathon afgesloten met een factcheckdebat in Beeld en Geluid in Hilversum. De resultaten worden gepubliceerd op deze site en op onze social media kanalen: Twitter, Facebook en Instagram.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.