De Pointer redactie is neergestreken in hartje Almelo met een pop-up redactie in een winkelpand in de Grotestraat. Inwoners van Twente kunnen binnenlopen met hun verhalen en ervaringen. Wat de bezoekers vooral bezighoudt, is de energiearmoede die dreigt.   
 

Oefenen

Een ouder echtpaar stapt onze tijdelijke redactie in Almelo binnen. Het onderwerp energie-armoede komt al snel ter sprake. Ze hebben het financieel niet ruim, het echtpaar leeft van de AOW. Op mijn vraag waar ze op zouden bezuinigen als zij een hoge energierekening op de mat krijgen, antwoorden zij dat hun energiecontract pas in juni afloopt. Ze weten nog niet hoe hoog de rekening zal zijn, maar ze zijn zo bang voor de rekening, dat ze besloten hebben om deze winter al te gaan oefenen. Ze zeggen de gasaansluiting op, gaan elektrisch koken en elektrisch het huis verwarmen. Hoe ze het met douchen gaan doen, weten ze nog niet.

Pointer Pop-up Leeuwarden

Onderzoeksjournalisten van Pointer doen maand lang onderzoek in Twente

Een maand lang doet Pointer in samenwerking met Tubantia onderzoek voor en door inwoners van Twente.

Vergeten groep

‘Wij worden vergeten’, zegt de dame. ‘De armste inkomens worden gecompenseerd, maar wij vallen buiten de boot. We zullen de auto moeten opgeven en de broekriem moeten aanhalen. Ik heb veertig jaar in de zorg gewerkt en dit is het resultaat. We hebben het niet slecht, maar dit komt wel rauw op ons dak. We maken ons vooral zorgen over de nog armere gezinnen.’

Koud douchen

Ook Nicole, een andere bezoeker van de pop-up redactie kent die zorg. Ze is volledig afgekeurd en heeft het niet rijk. Gelukkig krijgt ze steun van een coach die haar helpt met de financiën. Zij maakt zich vooral boos over de opmerking dat ze maar koud moet gaan douchen om het gasgebruik terug te dringen. Ze vindt die opmerking vooral denigrerend naar arme gezinnen die het toch al moeilijk hebben.

De energie armste wijk van Almelo

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo de meest energiearme wijk van Nederland is. De combinatie van slecht geïsoleerde woningen met hoge stookkosten en een laag inkomen zorgt ervoor dat de wollen dekens in Kringloop de Molen in de wijk niet aan te slepen zijn. Waarom wordt Almelo eigenlijk zo hard geraakt? Burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen reageert in de uitzending.

Luister naar de ReportersNL uitzending uit de Pointer pop-up in Almelo:

ReportersNL: De energiearmste wijk van Nederland

Oproep

Is jouw energierekening fors gestegen? Kun je de eindjes lastig aan elkaar knopen? Of heb je moeite om de huur te betalen? Hoe ga jij bezuinigen?

Makers