28 juli 2020

Alternatief therapeuten claimen coronamedicijn: “Zoals het er nu uitziet ben jij voor altijd immuun”

Alternatief therapeuten lijken zich weinig aan te trekken van de oproep van de gezondheidsinspectie om geen onbewezen therapiën tegen corona aan te bieden. Ik krijg zelfs een pleister aangeboden van een bioresonantieherapeut die mij middels de 'frequenties' van alle coronavirussen volledig zou beschermen. “Het maakt niet uit of jij in een drukke bus hebt gezeten want jij kunt geen corona meer krijgen.”

Aan het begin van de corona-uitbraak zag de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zich genoodzaakt te benadrukken dat er “geen enkel bewijs” is voor de behandeling en voorkoming van een Covid-19-infectie met een alternatieve behandeling. “De inspectie maant ‘genezers’ die hiervan gebruik maken daar onmiddellijk mee te stoppen.” Een half uurtje googlen leert dat lang niet alle alternatief therapeuten gehoor hebben gegeven aan die oproep.

Oproep

Welke alternatieve behandelingen worden aangeboden ter preventie of behandeling van corona? Tip ons!

Vooral de aanbieders van een zogenoemde ‘coronapleister’ vallen op. De pleister wordt gefabriceerd door het Duitse Regumed. De Nederlandse importeur schrijft: “Regumed heeft nog een tip gegeven met betrekking tot het corona-virus – dit keer een protocol om een ​​speciale “afweer”-chip te maken om de immuniteit te verhogen en te beschermen tegen COVID-19. Bij REGUMED dragen ze sinds vorige week allemaal deze “defensie” -chip.”

Frequenties en tegenfrequenties

Rugumed levert apparatuur aan therapeuten die bioresonantie toepassen, een alternatieve geneeswijze die stoelt op het (ongefundeerde) idee dat lichaamsfuncties ieder hun eigen energetische trillingspatroon laten zien, waar met speciale apparatuur afwijkingen in te ontdekken zouden zijn. Inmiddels zouden er wereldwijd 17.000 apparaten van het bedrijf worden gebruikt. Die afwijkingen zouden vervolgens met zogenoemde tegenfrequenties weer te herstellen zijn. Op eenzelfde manier zou de chip op de coronapleister werken, zo schrijft praktijk voor natuurgeneeskunde Macareen: “De chip bevat een mix van de frequenties van alle zeven bekende coronavirus-stammen inclusief de nieuwe coronavirus-stam COVID 19".

Verschillende Nederlandse bioresonantie-therapeuten bieden de pleister van Regumed aan. Wat opvalt is dat veel therapeuten online nog een slag om de arm houden wat betreft de werkzaamheid van hun pleister. Zo ook praktijk Macareen. Die beweert weliswaar “de fantastische mogelijkheid” te hebben om iets te kunnen betekenen met de pleister, "juist in deze roerige tijd.” Maar Macareen stelt ook: “Let op: de chip is niet DE oplossing voor deze corona-besmetting/crisis.”

In de spreekkamer

Daarmee doen alternatief therapeuten volgens de letter van de wet niets verkeerd: zolang zij hun behandelingen als aanvulling op de reguliere zorg aanbieden en deze niet schadelijk is kan ze weinig in de weg worden gelegd. Het wordt een probleem wanneer zij het als volwaardig of zelfs beter alternatief presenteren voor reguliere zorg. Daarom vraag ik me af: hoe worden dit soort alternatieve behandelingen aangeprezen in de spreekkamer van de therapeuten? Ik besluit een afspraak te maken met één van hen, we noemen haar Margriet*.

Het blijkt dat ook Margriet in een mailing aan haar patiënten een slag om de arm houdt: “Let wel: het middel dient ter ondersteuning en sluit niet uit dat u de reguliere zorg moet raadplegen bij verschijnselen die op corona zouden kunnen wijzen.” In de virtuele spreekkamer – via een videoverbinding door corona – blijkt ze een heel ander verhaal te hebben.

Wichelroede

Ik maak een afspraak met Margriet om te praten over mijn (geveinsde) ‘angst voor corona’. Kan ze me daarmee helpen? Nadat ik mijn klachten opsom via de webcam, krijg ik een ‘globale meting’. Van achter haar computerscherm pakt de therapeut een metalen staaf, een zogenaamde ‘biotensor’. Dit apparaat, waarvan de vermeende werking vergelijkbaar is met die van een wichelroede, is bedoeld om mijn lichaamsfrequenties op te vangen en zo ‘verstoringen’ in mijn lichaam op te sporen. Kennelijk werkt het apparaat ook via een videoverbinding. Want de test wijst uit dat er, behalve mijn door mijzelf geopperde angst voor controleverlies, niets met mij aan de hand is.

Angstige mensen zijn gewillig. Zij nemen het vaccin, de pillen… en ondertussen stort de economie in. Dat is precies de bedoeling.

Margriet

En gelukkig kan ze me van mijn angst afhelpen, waarbij ze over een niet nader gedefinieerd getal begint. “Hoe lager het getal, hoe ‘manifester’ de angst je onderuit kan halen. Dat is precies wat ‘big farma’ wil. Angstige mensen zijn gewillig. Zij nemen het vaccin, de pillen… en ondertussen stort de economie in. Dat is precies de bedoeling.”

Dé oplossing voor mijn corona-angst, volgens Margriet, is de coronapleister: beschermd tegen corona zou ik me nergens meer druk over hoeven maken. “Die pleister zorgt ervoor dat je immuunsysteem corona leert kennen. Van alle corona’s die we hebben gehad vanaf 2003 heeft ons moederbedrijf de ‘frequenties’ opgeslagen en daar hebben wij de ampullen van gekregen. Zelf heb ik daar allerlei ziekteverwekkers aan toegevoegd die je niet fijn vindt. Zodat je tegen ze bent beschermd.”

Margriet beweert ook dat er in oktober en november dit jaar een tweede golf aan zit te komen, precies volgens plan. “Het is ook de bedoeling dat mensen doodgaan. Iedereen die nu sterft, zal het beter krijgen dan hier op aarde. Dus voor iedereen is dit het beste wat er kan gebeuren.”

Een foto is genoeg

Ook voor andere bioresonantie-therapeuten is de benodigde behandeling van corona op afstand geen enkel probleem. Op de site van complementair zorgcentrum Namaste staat: “Daar patiënten niet naar de praktijk kunnen komen, is de beste optie om deze via een foto te behandelen. Een foto is een blauwdruk van de persoon. Hierin bevindt zich alle informatie die nodig is om iemand te behandelen.”

Vertrouw niet op edelstenen of het meten van energiebanen. Vertrouw wel op een echte arts.

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Voor wie nog twijfelde het alternatieve pad te bewandelen in de strijd tegen corona stuurde de inspectie eerder nog een tip uit via Twitter: "Vertrouw niet op edelstenen of het meten van energiebanen. Vertrouw wel op een echte arts."

Dit artikel is geschreven door Kira van Oijen, student journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle, die een onderzoek deed naar alternatieve geneeswijzen in tijden van corona.

*Echte naam van Margriet is bekend bij de redactie.

Auteurs

S.L.

Sietze van Loosdregt

Samensteller tv