Vlaardingen wil iets doen aan de toestroom van arbeiders uit Oost-Europa. Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk, want werkgevers hebben ze nodig en er wordt geld mee verdient. De lokale wethouder wist er alles van en betaalde de hoogste politieke prijs. Hij moest het veld ruimen, omdat hij een flat verhuurde aan Roemeense arbeiders. De wethouder vond zelf dat hij integer handelde.

Net als in veel andere gemeenten wonen in Vlaardingen steeds meer mensen uit Oost-Europa. Er is blijkbaar genoeg werk. Voor ons onderzoek Arbeidsmigranten zien we dat de gemeente 300 plekken voor deze tijdelijke groep werknemers heeft geregeld. Dat ging niet zo maar. Dat werd met allerlei afspraken goed dichtgetimmerd. Uitzendbureaus, woningcorporaties en andere huisvesters verplichtten zichzelf het aantal bewoners per woning op orde te houden, overlast te melden en taalcursussen te regelen.

Uitgelicht

Meisjes vieren vakantie / ANP

‘Campingeigenaar wil van recreanten af zodat er chalets kunnen komen voor arbeidsmigranten’

Ondertussen stopt de toestroom van migranten niet. In de stad worden inmiddels steeds meer woningen opgekocht door mensen die niet aan de afspraken meedoen. Dat leidt in een aantal gevallen tot overlast en leefbaarheidsproblemen. En, voor starters zijn er steeds minder woningen te koop.

Wethouder verhuurt flat

Vlaardingse politici zijn er al jaren druk mee. Deze week kende een nieuw hoogtepunt met het aftreden van verantwoordelijk wethouder Frans Hoogendijk van de lokale partij ONS Vlaardingen. Zijn partij wil de instroom van Oost-Europeanen tegengaan. Ze wil ook dat diegenen die al in de stad wonen, verhuizen naar de plek waar ze werken. Wethouder Hoogendijk nam ergens een verkeerde afslag want hij deed in zijn privéleven precies het tegenovergestelde, zo ontdekte het Algemeen Dagblad. Hij verhuurde een flat aan Roemenen. Volgens de krant werkte zeker één van hen niet in Vlaardingen, maar in Schiedam. Gisteren stapte Hoogendijk op toen bleek dat hij geen steun meer had in de gemeenteraad.

Volgens de krant vindt de wethouder dat hij integer is. 'Ik ben in zee gegaan met een professioneel bureau en heb niet gestuurd op onderverhuur aan arbeidsmigranten. Ik heb het huurcontract opgezegd op het moment dat ik wethouder werd.’

Uitwassen tegengaan

De gemeente was ondertussen druk bezig met het bespreken van allerlei maatregelen om de uitwassen tegen te gaan. Maar ONS Vlaardingen is uit het College van B&W en dus ligt de besluitvorming volgens Lianne van Kalken, fractievoorzitter van GroenLinks, nu even op zijn gat. En dat is jammer want tegen die particuliere verhuur is nu nog weinig te doen. De huurprijzen zijn hoog en met een flink aantal arbeidsmigranten in zo'n woning kan nog meer geld worden verdiend.

Van Kalken wil de problemen met arbeidsmigranten ook aanpakken. ‘Ik had in de straat waar ik vroeger woonde ook woningen met wel vier stellen arbeidsmigranten. Dat vind ik ook ingewikkeld. Uitbuiten, extreme tarieven vragen, daar moet je wat mee als politiek.’ Ze neemt de verhalen over overlast serieus, ook al ontbreken harde cijfers.