Waarom besluiten ouders hun kinderen niet in te laten enten? De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) blijkt een belangrijke rol te spelen in het debat. Vorig jaar onderzochten wij deze club voor ons onderzoek Vaccinatie.

De NVKP afficheert zich als een organisatie die eerlijke informatie over vaccineren verstrekt. Maar het is vooral een vereniging van homeopaten die de homeopathische leer propageert, en homeopathische oplossingen aanprijst aan twijfelende ouders.

Vaccinatieplicht?

Mogen kinderopvangorganisaties kinderen weigeren die niet gevaccineerd zijn? Ja, stelt D66 vandaag in een wetsvoorstel. VVD, CDA, PvdA en Groenlinks steunen het voorstel waarmee er een Kamermeerderheid voor is, zo schrijft het AD vandaag. Het plan geeft opvangorganisaties de mogelijkheid om ongevaccineerde kinderen te weigeren, het is dus geen plicht.

Eerder dit jaar adviseerde de adviescommissie kinderopvang en vaccinatie nog om ongevaccineerde kinderen niet te weigeren bij de kinderopvang. Pas wanneer de vaccinatiegraad onder een kritische grens duikt zou een plicht ingevoerd kunnen worden.

De NVKP speelt een belangrijke rol in het vaccinatiedebat. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt de NVKP een van de belangrijkste informatiebronnen voor ouders over vaccineren, naast de uitvoerder van het Rijksvaccinatieprogramma het RIVM, medewerkers van het consultatiebureau, familie en vrienden.

De vereniging biedt homeopathische behandelingen aan voor kinderen met vermeende vaccinatieschade (zoals autisme, een fabel die talloze malen is weerlegd), en prijst een homeopathisch alternatief aan voor vaccinatie, dat volgens de NVKP ‘aantoonbaar’ net zo effectief zou zijn: homeopathische profylaxe. Die claim kan de vereniging overigens niet hardmaken en ze heeft de tekst inmiddels na onze vragen aangepast.

Uitgelicht

Wat is 'homeopathische profylaxe', dat als alternatief voor vaccineren wordt aangeprezen? / ANP / Robert Vos

Homeopaten niet scheutig met informatie over homeopathisch ‘vaccineren’

Van de behandelaars is 90 procent homeopaat

Hoewel de vereniging zich nadrukkelijk niet afficheert als homeopathische organisatie – het woord komt niet voor op de homepage, noch op de pagina ‘Over NVKP'- de organisatie blijkt grotendeels uit homeopaten te bestaan. Van de 85 behandelaars waar de NVKP naar doorverwijst zijn er 68 klassiek homeopaat en passen 9 natuurgeneeskundigen ook homeopathie toe. In totaal 77 homeopaten dus, 90 procent van al de behandelaars. Verder houden onder meer twee van hen zich bezig met voeding als geneeswijze en staat er een antroposofisch arts tussen. De vereniging werd in 1994 opgericht en bestuurd door homeopaten. En ook het huidige bestuur wordt gevormd door twee klassiek homeopaten en een natuurgeneeskundige.

Uitgelicht

Bij Boiron in het Franse Brest wordt onder meer het homeopathisch middel Oscillococcinum gemaakt. / Foto: Fred Tanneau / AFP

De werkzaamheid van homeopathie: ‘De korreltjes die mijn moeder me gaf doen niets’

Voorzitter Anne-Marie van Raaij van de NVKP stelt dat de NVKP geen homeopathische organisatie is. Maar waarom verwijzen ze dan vrijwel alleen door naar homeopaten? ‘Omdat die groep beschikt over veel meer informatie over vaccinatieschade, en hoe je dat kan behandelen. Maar er zijn meer groepen. Er staan ook andere therapeuten op onze behandelaarslijst. We zien meer complementaire geneeswijzen, die worden aangeboden.’ Dat klopt, alle behandelaars zijn alternatieve behandelaars. Hoe komt dat dan? Volgens van Raaij zijn er wel degelijk artsen die haar vereniging steunen, maar zullen ze zich niet snel bij haar vereniging aansluiten. ‘Dan is het einde carrière in Nederland,’ aldus Van Raaij.

'Objectieve informatie over vaccins'

De NVKP wijst op alle vermeende gevaren van vaccineren en komt met homeopathische en andere alternatieve oplossingen. En dat terwijl de organisatie stelt ‘heldere, objectieve, actuele en wetenschappelijk onderbouwde informatie te verschaffen over ziekten, vaccins, verschillende keuzemogelijkheden en behandelingsmogelijkheden bij vaccinatieschade’. De informatie lijkt echter verre van objectief maar sec anti-vaccinatie. Naar ons houdt Van Raaij vol dat ze enkel informatie verstrekt. Om daar dan weer direct aan toe te voegen: ‘Wij informeren over vaccineren en ook over homeopathische profylaxe. En wij zeggen tegen ouders nadrukkelijk: 'Het is úw keuze en úw verantwoordelijkheid, want bij vaccinatieschade is er niemand die u helpt'.’

Makers