Rotterdam wil huizen in de Tweebosbuurt slopen en er nieuwbouw voor in de plaats laten zetten. “Een botte bijlmethode,” zegt architect Jouke Post die in de jaren 80 zelf meewerkte aan de renovatie van de wijk. “Je raakt als stad je cultuurachtergrond kwijt.”

“Wij wonen hier goed maar dit moet gesloopt worden”, staat op een affiche op een raam. Samen met presentator Teun van de Keuken wandelt architect Post door de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid. De wijkbewoners kregen anderhalf jaar geleden te horen dat ze binnen een jaar hun huizen moesten verlaten. Hun woningen stond de sloopkogel te wachten.

Beter renoveren

Van de 535 huishoudens zijn er inmiddels 400 vertrokken, sommige delen van de wijk ogen inmiddels als een spookbuurt die rijp is voor de sloop. Hoewel sommige wijkbewoners het daar helemaal niet mee eens zijn, zijn dat wel de plannen van de gemeente en woningbouwcorporatie.



Toch kun je volgens Post sommige woningen beter renoveren en niet tegen de vlakte werpen, om zo te voorkomen dat je als de stad een stuk geschiedenis weggooit.

Waarom is het volgens u een slecht idee om hier alles te slopen?

“Sommige woningen hier zijn cultureel interessant. Daar zit een interessante geschiedenis in, dus die moet je een opknapbeurt geven en niet zomaar wegdoen. Dat vind ik stom van de gemeente Rotterdam. Het is een botte bijlmethode. Zo verliest Rotterdam zijn oude tijdsbeelden.”

Rotterdam heeft de genen van slopen en nieuwbouw

Jouke Post

Eigenlijk zegt u dus dat de stad zo geen geschiedenis maakt.

“Ja, precies. Je hebt een cultuurachtergrond en die raak je kwijt. Rotterdam heeft de genen van slopen en nieuwbouw. Ze kijken niet goed. Zo hou je niks over.”

Dus je moet zorgvuldig bekijken: wat behoud je en wat niet?

"Ja, Rotterdam heeft echt een overtuigingsmodel van slopen en nieuwbouw neerzetten. Eigenlijk hebben ze na de Tweede Wereldoorlog hetzelfde gedaan. Rotterdam is gebombardeerd, grote delen zijn toen gesloopt. Maar als er zorgvuldiger mee omgegaan was, had je sommige gebouwen kunnen herstellen. Dan was het niet zo bruusk gegaan.”

Wat betekent de sloop voor de mensen die nu nog in de Tweebosbuurt wonen?

“Ik ben het eens met de bewoners die zich verzetten. Je kunt best mensen zorgvuldig overplaatsen, maar zet niet zomaar die botte bijl in de huizen. Voor veel bewoners is het een ramp, afschuwelijk denk ik. Sommigen wonen daar hun hele leven. Ik ben ook wel eens binnen geweest, het zijn best leuke huizen.”

U zegt: je kunt het beter renoveren dan weghalen en er iets nieuws neerzetten?

“Ja, absoluut. Dat geldt natuurlijk niet voor alles, maar sommige woonblokken vind ik de moeite waard om te bewaren. Er zitten kwalitatief goede zaken in, dus let daarop en renoveer zo’n blok gewoon.”

Maar sommige panden hier zien er toch ook niet uit?

“Dat ben ik met je eens, je hoeft ook niet alles te behouden. Maar ja, sommige gebouwen zijn ook helemaal niet goed onderhouden. Dan verloedert het, dat had niet gehoeven.”

Uitgelicht

Bewoners Tweebosbuurt en Wielewaal komen naar debat Rotterdamse raad / Saskia Adriaens

Rotterdam wil sloop volksbuurt doorzetten ondanks protest bewoners

Van de Keuken en Post wandelen verder naar een twintigste-eeuws hoekpand, versierd met authentieke ornamenten, plastic kozijnen en een rolluik vol graffiti.

Juist door gebouwen uit het verleden te bewaren, maak je de nieuwbouw rijker

Jouke Post

Maar waarom moet dit weg?

“Omdat er op de kaart een lijn getrokken is en gezegd: dit moet weg. Maar als je zorgvuldiger kijkt, dan denk je: wat stom. Als je hier de mooie details bewaart, de plastic kozijnen vervangt, dan heb je een geweldig gebouw. Veel mooier dan de nieuwbouwpanden daar. Ik vind het een enorm verlies, doodzonde voor de stad Rotterdam. Je haalt een stuk rijkdom weg die je in je schoot geworpen is.”

Wat is uw advies aan de gemeente?

“Wees nou eens zorgvuldig met je oude wijken. Ga door de buurt heen en maak een notitie: dit wil ik bewaren en dat niet. Juist door gebouwen uit het verleden te bewaren, maak je de nieuwbouw rijker.”

Makers

Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.