Brengt oneerlijke zaken aan het licht op basis van datajournalistiek

Corona virus deeltjes op de grafiek die de curve van aantal corona gevallen met en zonder maatregelen toont.

Dagelijks de belangrijkste statistieken over het coronavirus

Alles wat je wil weten over het virus in cijfers en grafieken

Samenvatting

  1. Er raken nog steeds nieuwe mensen besmet met het coronavirus. Het doel van de regering is om de stijging van het aantal patiënten te remmen, en zo "de curve af te vlakken".
  2. Ook in onze buurlanden is het beleid daarop gericht. Het verschilt per land in hoeverre dat lukt. 
  3. Vooral ouderen en mensen met een onderliggende aandoening overlijden aan het coronavirus.
  4. Er zijn opvallend veel mannen die overlijden aan het virus.
Corona virus deeltjes op de grafiek die de curve van aantal corona gevallen met en zonder maatregelen toont.

We hebben de belangrijkste trends rondom het coronavirus in grafieken voor je samengevat. Zo krijg je snel een visueel overzicht van hoe het virus zich verspreidt. We werken dit overzicht dagelijks bij. 

1 - De alleszeggende curve

De overheid wil met man en macht proberen het aantal nieuwe besmettingen terug te dringen. Op deze manier blijft het aantal patiënten in de ziekenhuizen beheersbaar. Er sterven daardoor minder patiënten. Omdat we allemaal binnen blijven steken we minder mensen aan, en daardoor zou het virus langzaam uit moeten sterven. 

Hieronder zie je het aantal nieuwe besmettingen in Nederland. De lijn in de grafiek geeft de zogenoemde "curve" weer. Die zou dus, na de spectaculaire groei van het aantal patiënten tijdens de start van de uitbraak, langzaam af moeten vlakken door de kabinetsmaatregelen. 

Hou er wel rekening mee dat we in Nederland weinig patiënten testen. Omdat alleen in het ziekenhuis wordt getest, kan het aantal werkelijke besmettingen veel hoger liggen dan wat hier wordt gemeld. Ook kan het enkele dagen duren voordat iemand ziek wordt (en dus wordt getest), waardoor de grafiek achterligt op de werkelijke situatie. 

 

2 - Zijn er nog voldoende ic-bedden beschikbaar?

Een daling van het aantal nieuwe besmettingen zorgt uiteindelijk voor minder ziekenhuisopnames. Dat verlicht de druk op de intensive care (ic). Hoewel er hard wordt gewerkt aan het (tijdelijk) uitbreiden van de ic-afdelingen, hebben Nederlandse ziekenhuizen maar een beperkt aantal ic-bedden beschikbaar. Daarvan moeten er in ieder geval 575 vrij blijven voor niet-coronapatiënten. Als het aantal coronapatiënten dat ic-zorg nodig heeft over het aantal beschikbare bedden heengaat, dan lopen mensen potentieel levensreddende zorg mis.

3 - Hoe zit het in onze buurlanden?

Het is belangrijk om te weten hoe het virus zich in onze buurlanden verspreidt. Als België zijn blokken beton bij de grens straks weghaalt en vrij verkeer van personen en goederen weer op gang komt, is het belangrijk dat ook daar het aantal besmettingen is ingedamd. 

Het doel van het kabinet is om de curve af te vlakken. Veel mensen zullen alsnog ziek worden, maar niet iedereen. Een tweede golf van besmettingen ligt daardoor op de loer. Dat kan gebeuren wanneer de thuisquarantaine te vroeg wordt opgeheven, maar het virus kan ook weer vanuit het buitenland worden aangevoerd.

Hieronder zie je de ontwikkeling van het aantal besmettingen in onze buurlanden. Daarbij dezelfde disclaimer als bij de Nederlandse cijfers: het daadwerkelijke aantal kan veel hoger zijn, en de data kunnen wat achter liggen op de werkelijkheid.

4 - Voor wie is het virus het gevaarlijkst?

Als je de statistieken van het RIVM bestudeert, dan zie je een paar duidelijke trends. Allereerst: het zijn vooral ouderen voor wie het virus dodelijk is. Hoewel er gevallen bekend zijn van jongeren die op de IC belanden met corona, overlijden vooral oudere patiënten. 

Ook zijn het vooral mensen die al ziek zijn en een zwakke gezondheid hebben die overlijden. In onderstaande tabel is te zien welk deel van de positief geteste patiënten al een onderlinge aandoening had. Die data is uitgesplitst voor alle patiënten, de mensen die in het ziekenhuis terechtkomen en diegenen die overlijden. 

En nog een laatste trend uit de RIVM-data: de meeste slachtoffers zijn man. Hoewel net iets meer vrouwen dan mannen positief getest zijn op het coronavirus, is het grootste deel van de mensen die overlijden mannelijk. Een goede verklaring hiervoor is nog niet gevonden.

5 - Welke provincies zijn het hardst getroffen? 

De Nederlandse epidemie is begonnen in Noord-Brabant, en daar ligt nog steeds het zwaartepunt qua besmettingen. Wel zien we steeds meer meldingen in andere, noordelijkere provincies. 

Houd er bij deze cijfers rekening mee dat er bij de eerste coronagevallen meer werd getest, waardoor het aantal gevallen in Brabant relatief iets hoger kan liggen. Ook hebben we gekozen voor een logaritmische schaal bij deze grafieken. Zo kun je de ontwikkeling in de verschillende provincies goed met elkaar vergelijken, ondanks dat de hoeveelheid patiënten ver uit elkaar ligt. 

Meer over Actueel Corona

Elke week de beste verhalen in je mailbox