We hebben de belangrijkste trends rondom het coronavirus in grafieken voor je samengevat. Zo krijg je snel een visueel overzicht van hoe het virus zich verspreidt. 

1 - De alleszeggende curve

Hieronder zie je het aantal nieuwe besmettingen in Nederland. De lijn in de grafiek geeft de zogenoemde "curve" weer. Die is, na de spectaculaire groei van het aantal patiënten tijdens de start van de uitbraak, langzaam afgezwakt door de kabinetsmaatregelen.

Iedereen kan zich inmiddels testen, maar het aantal werkelijke besmettingen kan veel hoger liggen dan wat hier wordt gemeld. Ook kan het enkele dagen duren voordat iemand ziek wordt (en dus wordt getest), waardoor de grafiek achterligt op de werkelijke situatie.

Laatste cijfers over het coronavirus

Laatste cijfers over het coronavirus

Hierboven staan alleen de geregistreerde slachtoffers. Het daadwerkelijke aantal van mensen overleden aan het coronavirus zijn hoogstwaarschijnlijk een stuk hoger. Dat laten de sterftecijfers van het CBS ook zien, op de piek in week 14 waren er zo'n 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld.

2 - Hoe ziet de ontwikkeling op de Intensive Care eruit?

Een daling van het aantal nieuwe besmettingen zorgt uiteindelijk ook voor minder ziekenhuisopnames. Gelukkig zijn we nu op een punt dat er bijna geen corona patiënten meer op de IC's liggen.

3 - Voor wie is het virus het gevaarlijkst?

Als je de statistieken van het RIVM bestudeert, dan zie je een paar duidelijke trends. Allereerst: het zijn vooral ouderen voor wie het virus dodelijk is. Hoewel er gevallen bekend zijn van jongeren die op de IC belanden met corona, overlijden vooral oudere patiënten. Het laatste peilmoment voor ons bij de volgende grafieken is 28 april. Dit is vrij lang geleden, maar wanneer de aantallen steeds groter worden kom je in de buurt van de juiste percentages. De verhoudingen veranderen dus niet meer zoveel en geeft daardoor alsnog een aardig beeld.

Ook zijn het vooral mensen die al ziek zijn en een zwakke gezondheid hebben die overlijden. In onderstaande tabel is te zien welk deel van de overleden Covid-19 patiënten onder de 70 jaar al een onderliggende aandoening had.

En nog een trend uit de RIVM-data: de meeste slachtoffers zijn man. Een goede verklaring hiervoor is nog niet gevonden.

knd-app

4 - Hoe zit het in onze buurlanden?

Hieronder zie je de ontwikkeling van het aantal besmettingen in onze buurlanden. Daarbij dezelfde disclaimer als bij de Nederlandse cijfers: het daadwerkelijke aantal kan veel hoger zijn, en de data kunnen wat achter liggen op de werkelijkheid.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.