In dit overzicht vind je de belangrijkste cijfers over de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. We kijken naar de zwaarst getroffen landen en naar de verspreiding in zowel westerse- als ontwikkelingslanden. De tekst en grafieken in dit artikel worden elke dag opnieuw gegenereerd, op basis van de nieuwste beschikbare data. 

De gegevens achter deze pagina komen van het European Centre for Disease Prevention and Control en het Coronavirus Research Center van de Johns Hopkins-universiteit. Zij publiceren dagelijks een overzicht van wereldwijde coronabesmettingen en -slachtoffers. De Johns Hopkins-universiteit staat in Baltimore in de Verenigde Staten. In dit artikel hebben we het steeds over het aantal dodelijke slachtoffers. Omdat landen zeer verschillend beleid voeren als het aankomt op het testen van mogelijke patiënten, zeggen besmettingscijfers een stuk minder dan het aantal slachtoffers.

Het zegt alleen nog niet alles: zo worden in Nederland mensen die aan Covid-19 overlijden in verpleeghuizen vaak niet gemeld als coronaslachtoffer. Als je naar de totale sterftecijfers in ons land kijkt, zie je dat het werkelijke aantal doden waarschijnlijk hoger ligt. Maar omdat er niet van elk land sterftecijfers beschikbaar zijn, gebruiken we slachtoffers als graadmeter.

1 - Hoeveel mensen zijn er wereldwijd aan corona overleden?

2 - Waar ligt het zwaartepunt van de pandemie?

Covid-19 begon als epidemie in China en verspreidde zich vervolgens razendsnel over Azië, Europa en de rest van de wereld. Op dit moment zijn Europa en de Verenigde Staten de plek waar de meeste slachtoffers vallen.

3 - Welke landen zijn al over hun piek heen?

Brazilië heeft het moeilijk met het naar beneden brengen van het dagelijkse aantal coronadoden. In andere landen lijkt het aantal doden juist toe te nemen. In onderstaande grafiek laten we de ontwikkeling van het aantal gemelde doden zien ten opzichte van hun ‘zwartste dag’.

Hoogterecords van Covid-19 doden per land

In onderstaande grafiek zie je het percentage coronadoden per dag ten opzichte van de ‘zwartste dag’ van dat land (weekgemiddelde-record). Eén blokje is een dag, en hoe roder dat blokje, hoe meer doden er vielen ten opzichte van de dag met de meeste slachtoffers (het zwart omlijnde blokje). We laten minimaal 1 procent van het hoogterecord zien. Veel rood op het einde van de serie? Dan is het virus nog op zijn piek. Meer grijs/geel of leeg? Dan lijkt een land (voorlopig) over het hoogtepunt heen.

4 - Verspreidt de ziekte zich even snel in alle landen?

Nee. In sommige landen gaat de verspreiding van het coronavirus een stuk harder dan in andere landen. In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van het aantal slachtoffers, startend vanaf het moment dat er tien slachtoffers of meer zijn gevallen. We lichten Spanje, Italië, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Nederland uit vanwege de grote onderlinge verschillen.

5 - Wat gebeurt er als corona in ontwikkelingslanden opduikt?

Dat is lastig te zeggen. In veel ontwikkelingslanden is de kwaliteit van zorg en het aantal beschikbare bedden op de Intensive Care minder dan in China en de westerse wereld. Daardoor zouden er veel patiënten mogelijke levensreddende zorg kunnen missen.

Hieronder zien we de slachtoffercurves van Indonesië, India en Egypte. We hebben die van Nederland erbij gezet.

20406080100120140160180200220240260280300110010000

Wat blijkt? De coronasterfte in ontwikkelingslanden lijkt in eerste instantie achter te blijven bij die in Nederland. Maar naarmate de tijd vordert, is te zien dat zij meer moeite hebben met het afvlakken van de curve dan Nederland.

Daarbij moeten we wel een heel belangrijke kanttekening plaatsen: de administratie is in veel van deze landen een stuk minder goed dan in China en de westerse wereld. Ook kan er meer nog dan in het westen sprake zijn van verborgen sterfte, dat wil zeggen dat er mensen aan Covid-19 overlijden zonder dat het virus als doodsoorzaak wordt gezien.

6 - Waar zijn tot nu toe meeste doden gevallen door het coronavirus?

Hieronder zie je de slachtoffercurves in alle landen waar minstens tien mensen zijn overleden aan het coronavirus.

knd-app

We gebruikten in dit artikel steeds een logaritmische schaal. Een ziekte als het coronavirus verspreidt zich vaak snel, waardoor de eerste cijfers snel ‘wegvallen’ ten opzichte van de nieuwe, veel hogere aantallen patiënten. Met een logaritmische schaal omzeil je dat probleem, en kun je de ontwikkeling over een langere tijd nog steeds in één grafiek zetten.

Makers

Newsroom developer

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.