“We lopen niet met blote voeten in de tuin en de kleinkinderen laten we er ook niet spelen.” Want in de nieuw aangelegde tuin zit glas. En veel ook, vertelt de bewoonster. Nadat we met onze pop-up redactie in Groningen hebben gezeten, krijgen we tips binnen van mensen uit het aardbevingsgebied die nieuwe huizen en tuinen hebben gekregen. Ze zijn vaak blij met het huis, maar niet met de tuin. Want bewoners vinden van alles terug in de zwarte grond, sommigen zelfs stukken asbest.
We spreken mensen uit verschillende dorpen in het noorden van de provincie. Allemaal bewoners wiens huizen zijn gesloopt omdat ze schade hadden door de aardbevingen. Hele straten zijn vernieuwd, de huizen staan netjes naast elkaar mét nieuwe tuinen. “In eerste instantie was ik blij met de zwarte grond die was gestort voor de tuin. Totdat ik goed ging kijken”, zegt een eigenaar.
Een barbiepop en een oude zeem
We horen over plastic, steen en andere troep die je niet zou verwachten in de grond van een vers aangelegde tuin. Zelfs tandenborstels en barbiepoppen worden gevonden. Tijdens een bezoek krijgen we een bewaarde schoenzool te zien, en zelf trekken we nog een oude zeem uit de aarde. Het glas baart de bewoners nog de meeste zorgen. Met je handen de tuin bewerken? “Echt niet.”
Brandschone grond een illusie
Officieel mag er vijf procent bodemvreemd materiaal in dit soort grond zitten. Experts, van onder andere de Wageningen Universiteit, vertellen dat brandschone grond produceren een illusie is. Vandaar dat er gedeeltelijk bodemvreemd materiaal in mag zitten. Per jaar worden miljoenen tonnen aarde geproduceerd en ergens in de keten gaat weleens wat mis waardoor die vijf procent wordt overschreden, horen we meermaals.
Asbest
Meerdere bewoners uit dezelfde straat in één van de aardbevingsdorpen vinden eerder dit jaar stukken plaatmateriaal met asbest in de grond van hun nieuwe tuin. Dat mag er absoluut níet tussen zitten. Ze bellen de gemeente, die onderzoek laat doen naar de vondst. Pointer heeft de brief van de gemeente ingezien waarin wordt bevestigd dat de stukken plaatmateriaal inderdaad asbesthoudend zijn. Hoe die in de tuin terecht zijn gekomen is onbekend, aldus het officiële onderzoeksrapport.