Jaarlijks komen er honderden meldingen binnen bij zorgverzekeraars over mogelijke fraude bij zorgbedrijven. Slechts een deel daarvan wordt onderzocht en een handjevol malafide bedrijven wordt ook echt gepakt. Dat blijkt uit navraag van Pointer (KRO-NCRV) onder negen zorgverzekeraars. “We hebben de capaciteit niet om alles op te sporen.”  

Per zorgverzekeraar komen tussen de 150 en 400 meldingen binnen per jaar, die bij lange na niet allemaal onderzocht worden.  Op vragen van Pointer antwoorden verschillende verzekeraars dat zij daar de capaciteit niet voor hebben en dat het vaak om tijdrovende procedures gaat. Daarom wordt er een schifting gemaakt welke bedrijven er wel worden onderzocht en welke niet. “Een melding over een dure auto van de directeur is niet genoeg om een onderzoek te starten”, zo zegt een zorgverzekeraar tegen Pointer.

Zeer klein of nihil

Het aantalonderzoeken verschilt sterk per zorgverzekeraar. Zo heeftSalland Zorgverzekeringen het afgelopen jaar een vijftal onderzoeken afgerond. Daarbij is een deel van de uitbetaalde zorggelden uiteindelijk teruggevorderd. Maar in andere zaken is een onderzoek en dus ook een poging tot invordering gestaakt, omdat de zorgverzekeraar de kans op terugbetalen als ‘zeer klein of nihil’ inschat. Ook spelen de kosten van het voeren van gerechtelijke procedures daarbij een rol.

Header voor nieuws zorgcowboys

Zorgcowboys worden nog nauwelijks aangepakt: verdacht hoge winst, meer dividend en minder controle

Rekenkamer: "Signalen stemmen niet hoopvol dat het nu beter gaat."

Bij de grotere zorgverzekeraars is het aantal fraudeonderzoeken omvangrijker. Zo heeft DSW vorig jaar bij zo’n 27 dossiers fraude geconstateerd, waarbij de zorgverzekeraar de vergoeding heeft stopgezet of geld heeft teruggevorderd.

Daarnaast doen zorgverzekeraars ook aangifte bij politie of bij de Arbeidsinspectie (NLA), die de opsporingsbevoegdheid heeft. In totaal heeft de recherche zorgfraude van de NLA vorig jaar 21 zaken bij het Openbaar Ministerie ingeleverd. Volgens het Openbaar Ministerie is het aantal onderzochte zaken zo beperkt, omdat de onderzoeken naar zorgfraude ‘veelal complex en omvangrijk zijn’.

Bedreigingen

De verzekeraars zeggen dat de zorgbedrijven die onderdeel zijn van een fraudeonderzoek anders te werk gaan dan een aantal jaar geleden. Ze oefenen meer druk uit op de fraudeteams door verschillende klachten in te dienen of al vroeg in het proces een advocaat in te schakelen. Dat zorgt ervoor dat de onderzoeken vaak meer tijd in beslag nemen. Zorgverzekeraar ASR: “De klacht of de bemiddeling gaat niet over procesfouten, maar is bedoeld om oneigenlijke druk op het fraudeonderzoek uit te oefenen. Maar indien er sprake is van strafbare feiten, doen we altijd aangifte.”

OM niet in staat zorgfraude voldoende te bestrijden

OM niet in staat zorgfraude voldoende te bestrijden: 'Jaarlijks wordt er voor 10 miljard gefraudeerd'

Het Openbaar Ministerie is niet in staat toenemende zorgfraude voldoende te bestrijden. Betere controle vooraf is noodzakelijk, zeggen zorgfraudejagers.

Eerder waarschuwden inspecties en het Openbaar Ministerie dat er steeds meer criminelen in de zorg actief zijn. Zorgverzekeraars geven aan dat ze bij het doen van fraudeonderzoek wel eens te maken krijgen met intimidatie en bedreigingen. Zilveren Kruis: “Het is nog steeds vrij makkelijk om zorgaanbieder te worden en dat trekt helaas in sommige gevallen foute lieden.”

Naar schatting wordt er voor enkele miljarden aan fraude gepleegd door zorgbedrijven.

Op de hoogte blijven van ons onderzoek?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.