Aan woningen voor studenten is een groot tekort. Studenten die van een coöperatie willen huren staan vaak langer op een wachtlijst dan de duur van hun studie. Voor een nieuw onderzoek zijn we op zoek naar ervaringsverhalen. Ben jij student en op zoek naar een woning? Of heb je een kamer maar woon je in slechte omstandigheden? We komen graag met je in contact!
Uit huis gaan als je gaat studeren zit er voor veel studenten niet meer in. Want een woning is bijna niet te vinden. Momenteel is er een tekort aan 27.000 kamers en het Kenniscentrum Studentenhuisvesting verwacht dat dit in 2030 oploopt tot een tekort van 44.800 woningen
Tegelijkertijd zijn de universiteiten in Nederland enorm in trek. Ook bij buitenlandse studenten. Maar de nood is inmiddels zo hoog dat de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit internationale studenten in het voorjaar vertelde niet naar de hoofdstad te komen als ze nog geen kamer hadden gevonden. En ook in andere steden waarschuwen de universiteiten. In Tilburg sliepen studenten in 2019 zelfs in tenten omdat er geen kamers voor hen beschikbaar waren.
Het kabinet presenteerde in september een actieplan aan om de komende acht jaar samen met gemeenten, universiteiten en ontwikkelaars 60.000 studentenwoningen te realiseren.
Minister Dijkgraaf van onderwijs vindt ook dat er iets gedaan moet worden aan de positie van studenten op de woningmarkt. Regelmatig verschijnen er verhalen waarin studenten in vieze en slecht geïsoleerde woningen moeten wonen voor astronomische bedragen. Bovendien maken gemeentelijke regels het niet makkelijk voor studenten om zelfstandig wat te huren. Een appartement delen mag vaak niet zomaar, in veel steden mogen niet meer dan drie studenten in een huis wonen.
Voor een nieuw onderzoek horen wij graag de verhalen van studenten. Lukt het jou niet om een huis te vinden? Waar ligt dat aan? Of heb je wel een huis maar ben je niet tevreden? We komen graag met je in contact.