Meer dan tweederde van gemeenten in Utrecht en Gelderland wil geen nieuwe aanvliegroute naar Schiphol over hun gebied. 28 procent van de gemeenten vindt het nog te vroeg om stelling in te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer.

Vrijwel alle gemeenten waar mogelijk straks een nieuwe aanvliegroute overheen komt, hebben grote zorgen over geluidshinder en luchtkwaliteit. Dat blijkt uit een enquête die Pointer heeft uitgezet onder 35 gemeenten. 25 gemeentes hebben daarop gereageerd.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt momenteel aan een herziening van het luchtruim. Nu telt Nederland nog drie aanvliegroutes naar Schiphol – over de provincie Zeeland, vanuit de Noordzee over IJmuiden en via de provincie Groningen en het IJsselmeer. Straks komt daar mogelijk een vierde route bij, die loopt over de provincies Gelderland en Utrecht. Hierdoor krijgt defensie meer ruimte om te oefenen met nieuwe F35’s in het luchtruim boven Friesland.

De komst van een vierde aanvliegroute zorgt voor veel onrust bij inwoners. Een petitie werd afgelopen zomer door zo’n 70.000 burgers ondertekend. Zij vrezen voor geluidshinder en een ruwe verstoring van stiltegebieden als de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Bij Pointer komen meer dan 120 tips over dit onderwerp binnen. Een aantal inwoners geeft aan te willen verhuizen als die nieuwe aanvliegroute er komt.

Schiphol

Rechter: Staat beschermt omwonenden onvoldoende tegen geluidshinder Schiphol

De Nederlandse staat heeft de belangen van omwonenden veel te weinig meegenomen bij besluiten over de luchtvaart. Daarmee handelde de staat volgens de rechter onrechtmatig.

JSF

Meer overlast van JSF dan gedacht, ongezond hard geluid

Sinds de voorgenomen uitbreiding van de vliegbasis, eind 2023 aangekondigd, groeien de zorgen bij de omwonenden.

Meeste zorgen om geluidsoverlast

De 17 gemeenten die tegen de vierde aanvliegroute zijn, noemen geluidshinder voor omwonenden als belangrijkste argument. Daarnaast maken zij zich zorgen om de luchtkwaliteit, zoals meer fijnstof en stikstof, en de aantasting van het leefmilieu voor mens en dier. Ook denkt een kwart van de gemeenten dat de komst van een nieuwe aanvliegroute ruimte biedt voor de groei van Schiphol.

Acht gemeenten vinden het op dit moment nog te vroeg om stelling in te nemen. Zo heeft een motie tegen de vierde aanvliegroute in de gemeenteraad van Baarn geen meerderheid, maar spreken gemeenteraadsleden wel hun zorgen uit over de implicaties van die nieuwe route. Anderzijds vinden raadsleden dat er ook wat valt te zeggen voor een goede spreiding van luchtverkeer.

Beluister hieronder de radio-uitzending over het gerommel in het luchtruim terug:

Gerommel in het luchtruim

TU Delft verwacht meer geluidsoverlast voor omwonenden

Op dit moment schat het RIVM dat 259.000 omwonenden ernstige hinder ervaren van Schiphol. “Met de komst van de vierde aanvliegroute zal dat aantal hoe dan ook stijgen”, laat Dick Simons, hoogleraar akoestiek aan de TU Delft weten aan Pointer, “terwijl je niet zeker weet of het aantal gehinderden rond Schiphol zal afnemen.”

Woensdag oordeelde de rechter dat de Nederlandse Staat de belangen van omwonenden veel te weinig heeft meegenomen bij besluiten over de luchtvaart. De rechter eist dat de Staat zich binnen twaalf maanden aan haar eigen wet- en regelgeving houdt. Het is nog onduidelijk hoe de uitspraak van de rechter in verhouding staat tot de herziening van het luchtruim. De Tweede Kamer heeft veel beslissingen over de toekomst van de luchtvaart ‘controversieel verklaard’. Dat betekent dat een volgend kabinet zich over dit vraagstuk moet buigen.

Bekijk hieronder de uitzending over 'Vliegtuigherrie' terug:

Vliegtuigherrie
25 min 37 s

Ruim 700 vliegtuigen over je hoofd op één dag. Winnie de Wit uit Assendelft strijdt al jaren voor het terugdringen van het aantal vluchten over haar huis, maar vooralsnog zonder resultaat. Omwonenden van de mogelijke vierde aanvliegroute - die getekend staat over delen van Utrecht en Gelderland - maken zich zorgen dat ook zij straks niet meer rustig kunnen slapen of dat de mooie natuur in hun omgeving wordt verstoord.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers