Te veel sociale huurwoningen en kwetsbare bewoners met schulden, psychische problemen of verslavingen. De Arnhemse volkswijk Geitenkamp gaat achteruit, daarover zijn de wethouder en het bewonersoverleg het eens. Beiden vinden dat er meer koopwoningen moeten komen. Maar nu huurders hun woning willen kopen, houdt de wethouder dat tegen.
“Het is ongelooflijk, iedereen weet dat er nú actie nodig is. Zelfs de Tweede Kamer spreekt erover. Maar de wethouder blijft hangen in cijfers in plaats van mensen”, zegt Kumar Poot van Bewonersoverleg Geitenkamp. Hij wil zijn huurwoning kopen. Woningcorporatie Vivare staat ervoor open, maar de wethouder niet.
Ook Nicky Cornelissen, geboren en getogen in de wijk, wil zijn huurhuis kopen. "Zonder een mix van inkomens werkt het niet. Nu hebben de meeste bewoners weinig te besteden, waardoor winkels en cafés verdwijnen. Doe daar wat aan. Jan Modaal mag hier toch ook wonen?”
Voorlopig wordt er niets verkocht
Geitenkamp bestaat grotendeels uit sociale huur: 82 procent. Sinds ‘passend toewijzen’ zijn er steeds meer kwetsbare mensen geplaatst. “Als de zon schijnt, komen de mafkezen naar buiten. Troep in de tuin, geschreeuw. Dat is voor niemand leuk”, zegt Nicky.
Verhuurder RVG Real Estate bezit 76 sociale huurwoningen in de wijk en wil die graag verkopen. Ook aan Nicky. "Een mix van huurders en kopers zou de achteruitgang tegengaan. Het huidige beleid, waarbij veel mensen met een sociale achterstand in één wijk terechtkomen, is geen goede afspiegeling van de samenleving en levert problemen op", stelt RVG.
Dat vindt ook wethouder Wonen Paul Smeulders. Om het tij te keren en ervoor te zorgen dat het er prettig wonen is, moet het aanbod woningen divers zijn. Dat staat dan ook in de plannen. Maar de praktijk is anders. Smeulders wil geen sociale huurwoningen verkopen op de Geitenkamp.
'Die luxe hebben we niet'
“Er is niets zo makkelijk als een sociale huurwoning verkopen. Als we nu een bord in de tuin zetten, hebben we volgende week waarschijnlijk een paar honderd biedingen. Maar het probleem is dat het heel lang duurt totdat je ergens een sociale huurwoning gebouwd hebt”, stelt wethouder Smeulders.
Nu hebben de meeste bewoners weinig te besteden, waardoor winkels en cafés verdwijnen.
“De wachtrij voor sociale huurwoningen is veel te lang. We hebben de luxe gewoon niet om te verkopen. Dat is niet een populaire boodschap op de Geitenkamp, maar wel het eerlijke verhaal als je naar de hele stad kijkt.” De wethouder wil wachten totdat er voldoende sociale huurwoningen zijn gebouwd in het westen van de stad. En dat kan nog jaren duren.
'Wat is nu echt belangrijk?'
Maar daar zijn de Geitenkampers het niet mee eens. Kumar: “Het bewonersoverleg vraagt om de verkoop van 25 woningen. Dat is niets op de hele stad. En wat is er nou belangrijker? Het leven van mensen en de toekomst van de wijk of het succes van de wethouder, die straks kan zeggen dat hij zijn percentages gehaald heeft?”
Kumar stelt dat de Geitenkamp eens prioriteit moet worden in het gemeentehuis. De wijk kan niet wéér jaren wachten. Dat vindt Nicky ook. “Het lijkt alsof de politiek denkt: laat de Geitenkamp maar zoals het is. Terwijl deze wijk zóveel meer waard is.”
Burgerinitiatief voor actie
Het bewonersoverleg startte daarom een handtekeningenactie. Met een burgerinitiatief willen ze de verkoop op de agenda van de gemeenteraad zetten. “Dan móeten ze erover stemmen en zullen we zien hoe andere partijen erover denken", stelt Kumar.
Luister hier naar de radio-uitzending van Pointer en Omroep Gelderland over dit onderwerp:
Hoe zorg je voor leefbare wijken? (hele uitzending)