De luchtkwaliteit in Nederland laat op veel plaatsen ernstig te wensen over. De westkant van Rotterdam, inclusief Schiedam en Vlaardingen, komt als meest vervuilde regio naar voren. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV). Op veel plekken zijn de concentraties stikstofdioxide en fijnstof meer dan twee keer hoger dan de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgestelde advieswaarden.

Pointer keek naar de concentratie stikstofoxiden en fijnstof in Nederlandse buurten en zette dit af tegen de advieswaarden van de WHO. Fijnstof en stikstof zijn verreweg de meest aanwezige luchtvervuilende stoffen en zorgen daarom ook voor de meeste gezondheidsschade.

Uit de berekeningen van Pointer blijkt dat Schiedam het slechtst scoort. De lucht is daar 2,15 keer zo vies als de advieswaarden samen toestaan. Bewoners hebben te maken met zware scheepvaart voor de deur en chemie aan de overkant van het water. Er ligt een vliegveld, meerdere snelwegen en het is een dichtbevolkt gebied met de nodige houtkachels in de buurten.

Grote steden

Op de website van Pointer zijn de gemiddelde concentraties op buurtniveau te zien. Rijswijk en Ridderkerk zijn de nummer 2 en 3 gemeenten met de vieste lucht, met respectievelijk 2,08 en 2,04 keer de toegestane gemiddelde advieswaarde. Ook grote steden blijken er – niet geheel onverwacht - bovenuit te springen. In de top 10 zijn Delft (plek 4), Utrecht (plek 5) en Rotterdam (plek 8) te vinden.

Kaart vieste lucht van Nederland

Hier vind je de vieste lucht van Nederland (en zo zit dat in jouw buurt)

Op veel plaatsen in Nederland blijkt de lucht twee keer zo vies als gezondheidsadviezen toestaan. In dit artikel lees je waar je de vieste lucht van Nederland vindt.

Ook andere grote steden zoals Amsterdam en Den Haag scoren slecht. In Amsterdam is vooral de binnenstad zwaar vervuild, terwijl in Den Haag ook de omliggende gemeenten kampen met hoge concentraties vervuilende stoffen. De regio rond Tata Steel in IJmuiden en Velsen komt eveneens slecht uit de metingen.

Gezondheidsrisico's

De slechte luchtkwaliteit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van de inwoners. Volgens de landelijke GGD sterven Nederlanders gemiddeld tien maanden eerder door luchtvervuiling en zijn de gezondheidskosten hoog.

Een bijkomend probleem is dat Nederland vergrijst. Kinderen en ouderen zijn kwetsbaarder voor luchtvervuiling, en kunnen daardoor astma of zelfs longkanker krijgen. Ook de kans op een beroerte is groter door luchtvervuiling. “Een op de zes beroertes zou er niet zijn geweest als we schone lucht zouden hebben”, zegt Marieke Dijkema van de GGD.

Mensenrechten

Bovendien loopt Nederland het risico om door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld te worden voor het schenden van mensenrechten als de luchtkwaliteit niet snel genoeg verbetert. Leven in gezonde lucht is immers een mensenrecht, zo oordeelde het Hof al in eerdere zaken. Dit risico, en dus de opdracht om snel de situatie te verbeteren, neemt het kabinet serieus, zo laat het ministerie van Infrastructuur weten in reactie op die uitspraken.

Rotterdam wil in gesprek

De gemeente Rotterdam heeft al diverse maatregelen genomen, zoals strengere milieuzones en eisen aan bedrijven, en het aanbieden van stopcontacten voor schepen aan de kade, zodat zij hun dieselgeneratoren uit kunnen schakelen. Echter, er is ook kritiek op de grote cruiseschepen die de stad aandoen en nog niet verplicht zijn om hun generatoren uit te schakelen. Het college van Rotterdam wil in gesprek met het Rijk om de nieuwe, strengere normen te halen.

Pointer, zondag 23 februari om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.