De leefbaarheid in wijken met veel sociale huurwoningen staat onder druk. Arnhem, waar de Pointer pop up zich de afgelopen maand vestigde, is daar een goed voorbeeld van. Overlast, criminaliteit en armoede stapelen zich op, vooral in Arnhem-Zuid en -Oost. Het stadsbestuur wil die ongelijkheid aanpakken door sociale huur beter te verspreiden over de stad. De rijke wijken moeten de oplossing zijn voor de kwetsbare. Maar gaat dat lukken?

“Het maakt nogal uit in welke wijk je opgroeit. De kansen zijn echt ongelijk en dat moet anders”, vindt wethouder Wonen Paul Smeulders. Door anders te gaan bouwen, moet het verschil tussen wijken worden opgelost. Nu zijn de verschillen groot: op de Geitenkamp bestaat 82 procent van de woningen uit sociale huur, en in Schaarsbergen is dat 0 procent.

'Leefbaarheid onder druk'

Dat verschil geeft problemen, vindt het stadsbestuur. Dat blijkt óók uit onderzoek. Problemen stapelen zich op als een wijk grotendeels bestaat uit sociale huur, en deze woningen aan vooral kwetsbare worden toegewezen. “De leefbaarheid staat er steeds meer onder druk, als een soort tikkende tijdbom”, stelt directeur Wouter Beekers van stichting SVWN, die jaarlijks woningcorporaties doorlicht.

Het team loopt door de wijk in Ede

‘Bij deze bewoner is in 5 jaar tijd niemand op bezoek geweest’

Wat kan je doen als het welzijn van je huurders achteruit holt? In Ede heeft de woningcoöperatie met de gemeente het team 'Achter de voordeur' om kwetsbare huurders te helpen.

Het verschil tussen Arnhemse wijken in cijfers:

  • In de wijk Klingelbeek voelt 6 procent van de bewoners zich weleens onveilig in de buurt, op de Geitenkamp is dat 36 procent.
  • In de Burgemeesterswijk groeit 1 procent van de kinderen op in een huishouden onder de lage inkomensgrens, in Geitenkamp is dat 32 procent.
  • In de Burgemeesterswijk verwacht 10 procent dat de wijk achteruitgaat, in Presikhaaf-West 32 procent.

Om wat aan de kloof in de stad te doen, zet het stadbestuur groots in op het Nationaal Programma Arnhem Oost. Uit een grote geldpot van het Rijk wordt bijna 50 miljoen euro getrokken.

Maar op de lange termijn ziet het stadbestuur een andere oplossing: het percentage sociale huur moet in de rijke wijken flink omhoog, en in de kwetsbare wijken juist omlaag. “Dat betekent dat we voor de zes wijken met heel weinig sociale huur bij alle nieuwe projecten 60 tot 100 procent sociale huur verplichten”, legt wethouder Smeulders uit.

Percentage sociale huur in verschillende wijken kaart

'Simpelweg geen ruimte’

Maar hoe kijken bewoners van Arnhem-West naar deze plannen? “Het is geen kwestie van willen – sociale huurders zijn hier welkom – maar een kwestie van kunnen: er is simpelweg geen ruimte”, stelt Chris Mulder van wijkvereniging de Penseelstreek.

De eerste stap is gezet. In de wijk Heijenoord heeft de gemeente recent een groot stuk grond gekocht. Maar verder bezit de gemeente weinig grond, een probleem dat landelijk speelt.

Zorgen om welzijn van huurders in wijken met veel sociale huur

‘Welzijn van bewoners in wijken met veel sociale huur holt achteruit’ 

Er zijn steeds meer zorgen om het welzijn van bewoners in wijken met veel sociale huur, is de conclusie van het rapport van Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland.

En als er grond te koop is, is die in de aantrekkelijke wijken juist duur. Naar schatting van Omroep Gelderland heeft deze eerste aankoop van de gemeente in Heijenoord bijna 20 miljoen gekost, met een prijs van 500 euro per vierkante meter.

Sociale huur voor ontwikkelaars onaantrekkelijk

Dan moet er nog gebouwd worden. Projecten met veel sociale huur zijn voor ontwikkelaars niet zo aantrekkelijk. “Op een sociale huurwoning verdien je amper geld”, stelt Mireille Jeurink, directeur van projectontwikkelaar VanWonen. “Als de eisen gaandeweg veranderen wordt dat nog lastiger.”

Dus, er zal geld uit de zak van de gemeente bij moeten. Dat blijkt ook voor het plan in Heijenoord. De betreffende projectontwikkelaar reageerde kritisch op de eerste plannen: wil je dat doen, dan moet er zo'n 25 miljoen bij.

Maar steun vanuit het Rijk lijkt de komende tijd onzeker. Minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer zei in een debat in januari: "Als je meer dan 30 procent sociale huur bouwt, en al helemaal als je die al hebt, moet je niet bij mij aankloppen als je geld tekortkomt.”

Luister hieronder de radio-uitzending van Pointer terug over leefbare wijken:

Hoe zorg je voor leefbare wijken? (hele uitzending)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Verslaggever Omroep Gelderland

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.