Nieuws: roestvrijstaal in de elektrische bedrading van zwembaden kan brand veroorzaken. Dat komt doordat chloordampen het roestvrijstaal aantasten in de klemmetjes waarmee de bedrading aan elkaar wordt verbonden. De Verenigde Technici Zwembaden (VTZ) slaan alarm.

BRAND; een nieuw gevaar van rvs in zwembaden

Al sinds 2001, toen er plafondonderdelen in een zwembad naar beneden kwamen is bekend dat rvs (roest-vast-staal, of zoals iedereen het kent: roestvrijstaal) in zwembaden gevaarlijk is. De zwembad atmosfeer, (warm, vochtig en chloordampen) is de reden dat rvs van binnenuit ‘opgegeten’ wordt, corrodeert. Het verraderlijke is dat aan rvs niet te zien is dat het corrodeert. Het glanst je tegemoet maar ondertussen verzwakt het materiaal



Om een eind te maken aan potentieel onveilige zwembaden, werd er in 2016 door het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de zwembadbranche een onderzoeksplicht opgelegd. Gevaarlijk rvs moest verwijderd worden. Maar 4 jaar later blijkt dat rvs niet uitgebannen is.



De reactie van minister Knops van Binnenlandse Zaken: “Naar aanleiding van het signaal dat er mogelijk brand kan ontstaat door rvs in zogenaamde insteekverbindingen gaat het ministerie van BZK in overleg met de zwembadbranche en NEN om te bezien of er aanpassingen in de huidige regelgeving nodig zijn” .



Reportage: Joga Brouwers

Eindmontage: Sander Bartling

Presentatie: Niels Hiethuis

Brand: een nieuw gevaar van rvs in zwembaden

Brand: een nieuw gevaar van rvs in zwembaden

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.