29 mei 2020

Chronisch zieke: “Als mijn partner het virus meebrengt van werk, is de kans groot dat ik ook besmet raak”

Bekijk meer artikelen over: Werk en geld Bekijk meer artikelen over: Ziek door werk

“Ik ben zelf chronisch ziek en mijn partner werkt op een plek waar de situatie niet bepaald veilig te noemen is: er is een hoog risico op besmetting met het corona-virus. Op andere plaatsen zijn al collega's besmet geraakt. Brengt hij het virus mee naar huis dan is de kans voor mij om COVID-19 te overleven niet erg groot. Wij staan hierdoor doodsangsten uit.” 

We spreken Jolanda* voor een nieuw onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in corona-tijd. Ze is pas getrouwd en heeft samen met haar man een nieuw huisje betrokken.

Jolanda: “Op de plek waar mijn partner werkt, werken mensen erg dicht op elkaar: er wordt geen anderhalve meter afstand gehouden. Mijn partner (flexwerker) heeft bij zijn baas aangekaart dat hij een zieke vrouw thuis heeft die in de risicogroep valt en dat hij zich zorgen maakt, maar daar doen ze niks mee.”

Regels

Volgens de werkgever worden de regels van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nageleefd, maar deze algemene regels zijn natuurlijk niet toegesneden en toereikend op alle situaties zoals de onze, zo zegt Jolanda. “Meerdere collega’s van mijn man vinden het ook maar onzin, die regeltjes en zien het corona-gevaar niet.”

Jolanda: “Mensen met chronisch zieken in hun thuissituatie moeten toch gaan werken, anders verliezen ze hun baan. Voor werknemers met mensen in de risicogroepen thuis wordt dus niets geregeld. Deze mensen leven in erg grote angst en voelen zich opgeofferd voor de economie.”

*Jolanda is een gefingeerde naam. Echte naam is op de redactie bekend.

Auteurs

J.M.

Judith Meulendijks

Redacteur