Steeds meer mensen worden geconfronteerd met torenhoge energieprijzen. Ook bij de alleenstaande vader Colin zorgen de hoge energielasten voor slapeloze nachten. “Ik ben bang dat ik mijn gas moet laten afsluiten.”

Met zweet onder zijn oksels sloot Colin van den Akker (54) vorige week zijn nieuwe energiecontract af. Hij is alleenstaande vader van twee kinderen en heeft het financieel niet breed. Maar de stijging van zijn energierekening van 174 naar 415 euro per maand dreigt hem nu de das om te doen. Wanneer zijn nieuwe energiecontract eind deze maand ingaat, moet Colin – na aftrek van vaste lasten – rondkomen van ongeveer 130 euro per maand, zo zegt hij

OPROEP

Is jouw energierekening ook fors gestegen en heb je moeite om dit te betalen? Kun je de eindjes lastig aan elkaar knopen? Of heb je huurachterstanden? Laat het ons weten.

Onderbroeken kopen met vakantiegeld

Een onmogelijke opgave, denkt Colin. “Boodschappen doen lukt nu nog net, maar sokken en onderbroeken voor de kinderen moeten echt van het vakantiegeld.” Om wat bij te verdienen haalt hij oud-ijzer en lood op in de buurt.

Colin is niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. Steeds meer vaste energiecontracten lopen af, waardoor mensen te maken krijgen met hogere energielasten. Waar begin dit jaar de helft van de huishoudens een variabel contract had, was dat eind juni al 56 procent. Een toename van zo’n 400 duizend huishoudens in een half jaar tijd, aldus de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat in combinatie met de verwachte hoge inflatie, is de angst dat er steeds meer mensen straks de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. 

"Hoe moet dat nu komende winter?"

Met de hoge gasprijzen van nu ontkomt hij er niet aan om de komende tijd ook zijn laatste beetje spaargeld aan te breken. “Ik heb er slapeloze nachten van”, zegt Colin. Hij verwacht dat zijn spaarrekening in januari de bodem bereikt. “Hoe moet dat nu komende winter?"

Het kabinet komt pas volgend jaar met een miljardenpakket om de hoge inflatie en energieprijzen te drukken. Eerder kan niet, zegt het kabinet. Een pijnlijke boodschap voor mensen zoals Colin, die nu nog niet weet hoeveel baat hij bij deze overheidssteun gaat hebben. “Ik leef per maand”, zegt Colin. Verder dan dat durft hij voorlopig nog niet te kijken. “Daar word je alleen maar depressief van.” 

De komende weken duikt Pointer dieper in de problemen die ontstaan door de hoge inflatie en stijgende energiekosten. We zijn op zoek naar mensen die daardoor de eindjes lastig aan elkaar kunnen knopen en die bijvoorbeeld de huur niet meer kunnen betalen.

Eerder maakten we deze tv-uitzending over energie-armoede

Geen geld voor gas

Geen geld voor gas

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.