Geen geld voor gas

Het is voor iedereen even slikken: de prijzen van gas en elektriciteit stijgen ongekend hard. Maar waar de een de extra tientjes schouderophalend overmaakt, is er een steeds grotere groep mensen voor wie de oplopende energierekening een nijpend probleem is. Onderzoeksinstituut TNO becijfert dat ruim een half miljoen Nederlanders in ‘energiearmoede’ leeft. 

Toch wordt niet iedereen even hard geraakt door de gascrisis. Driekwart van de mensen die in energiearmoede leven wonen namelijk in een sociale huurwoning die vaak slecht geïsoleerd is. Hoe komen zij de winter door? En wat doen woningcorporaties en gemeenten om hen hierbij te helpen? 

Meer over dit onderzoek

Colins laatste spaargeld gaat op aan energie
| Oproep

Colins laatste spaargeld gaat op aan energie: ‘Ik heb er slapeloze nachten van’

Is jouw energierekening ook fors gestegen en heb je moeite om dit te betalen? Laat het ons weten.

Geen geld voor gas
| Uitzending

Geen geld voor gas

Driekwart van de mensen in energiearmoede woont in een slecht geïsoleerde sociale huurwoning. Hoe komen zij de winter door? En wie helpt?

Zo bespaar je makkelijk tot honderden euro's op je energierekening
| Artikel

Zo bespaar je makkelijk tot honderden euro’s op je energierekening

Op zoek naar makkelijke manieren om wat te besparen op je energierekening? Wij helpen je een eindje op weg met vijf tips om je gasverbruik te minderen.

Illustratie over energiearmoede die verstikkend is
| Special

Bekijk hier hoeveel energiearmoede er in jouw wijk is

Nederland kent meer dan een half miljoen huishoudens die kampen met energiearmoede.

Sheila en haar vader Jan
| Artikel

Sheila en Jan leven in energiearmoede: ‘Ik voel alleen maar pijn als ik aan energie denk’

Sheila en haar vader Jan behoren tot de honderdduizenden mensen in Nederland die leven in energiearmoede. “Waar moet ik straks heen als ik die kou niet aankan?”

In de gemeente Den Haag deelt energiecoach Ali Ouai gratis bespaarpakketten uit die bewoners moeten helpen energiezuiniger te leven. De afgelopen jaren kwam hij bij meer dan drieduizend Hagenaars en Hagenezen achter de voordeur. Wij gaan een dag met hem mee.
| Artikel

Energiecoach Ali deelt gratis tochtstrips en spaarlampen uit in Den Haag: ‘Het lijkt wel Sinterklaas’

Ali kwam al bij meer dan drieduizend Hagenaars en Hagenezen achter de voordeur om hen te helpen energiezuiniger te leven.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Wij zijn benieuwd wat gemeenten doen om hun inwoners te stimuleren voor de energietransitie. Ben jij op zoek naar manieren om je huis te verduurzamen en maak je hiervoor gebruik van subsidies van je gemeente? We komen graag met je in contact.

Deel jouw verhaal

Makers