Heel het land is in rep en roer nu de gasprijzen stijgen naar ongekende hoogte. De wintertijd staat voor de deur, de verwarming moet weer aan en veel Nederlanders met een aflopend energiecontract of variabel gastarief kijken met angst en beven naar het nieuwe jaar. Voor ons onderzoek naar energiearmoede zetten wij met behulp van Milieu Centraal een aantal bespaartips op een rij waarmee iedereen, kopers én huurders, zijn energierekening op een laagdrempelige manier tot honderden euro’s per jaar kan drukken.

Wees zuinig met warm water

Wist jij dat 20 procent van je gasrekening opgaat aan het verwarmen van water? Door korter te douchen en je reguliere douchekop te verwisselen voor een waterbesparend exemplaar bespaar je eenvoudig water én energie. Zo verbruikt een waterbesparende douchekop maximaal 7,2 liter water per minuut in vergelijking met de 9 liter die een reguliere douchekop per minuut doorlaat. Hangt in jouw badkamer een luxe regendouche? Dan verbruik je per minuut zelfs 20 tot 25 liter water en kun je met de overstap naar een spaardouche tot wel 60 procent besparen.

Roos

Leven in energiearmoede: 'Geitenwollen sokken zijn een noodzakelijk kwaad geworden'

Na haar scheiding heeft Roos (41) lange tijd geen vaste woning. Als ze haar huidige appartement in een winkelstraat in Den Helder vindt en ze er met haar dochter intrekt, kan...

Draai de thermostaat een graadje lager

Staat de verwarming bij jou in huis de hele dag te loeien? Zet je thermostaat dan eens standaard één graad lager dan je gewend bent, sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Is er niemand thuis of ben je van plan om bijna naar bed te gaan? Draai de thermostaat dan alvast een uur van tevoren terug naar 15 graden. In het geval van vloerverwarming: houd dan liever 17 of 18 graden aan. Krijg je het toch fris? Trek liever eerst een warme trui en sokken aan, voordat je aan de knoppen draait.

Heb jij jouw huis verduurzaamd?

Wij zijn benieuwd wat gemeenten doen om hun inwoners te stimuleren voor de energietransitie. Heb jij jouw huis verduurzaamd met behulp van subsidies van je gemeente? We komen graag met je in contact.

Verlaag de temperatuur van je cv-ketel

De meeste mensen laten alles wat te maken heeft met je cv-ketel het liefst over aan een monteur. Toch loont het om je eens in te verdiepen in alle mogelijke instellingen. De meeste oude en moderne cv-ketels verwarmen het water voor je verwarming namelijk standaard tot 80 of 90 graden. En hoe heter het water, hoe meer gas de ketel verbruikt en hoe hoger je energierekening dus uitvalt. In veel woningen kun je voor het verwarmen van je huis prima uit de voeten met een lagere watertemperatuur van 60 of 70 graden. Neem eens een kijkje in de handleiding of vraag aan de monteur om je hierbij te helpen. Heb je een combi-ketel die niet alleen je huis verwarmt, maar ook warm water voor keuken en douche levert? Zet de temperatuur in je cv-ketel dan nooit lager dan 60 graden vanwege het risico op legionella.

Neo de Bono komt op voor Moerwijkers in energiearmoede

Haagse kopers gesubsidieerd van het gas af, maar Moerwijkers 'stoken voor de mussen'

Niet iedereen wordt even hard geraakt door de gascrisis.

Knip en plak met radiatorfolie

Het kost even wat tijd en gepriegel, maar wie geconcentreerd aan de slag gaat met radiatorfolie ziet zijn energierekening binnen korte tijd met enkele euro’s per maand dalen. De zilverkleurige folie plaats je op de muur achter de radiator (of met magneettape aan de achterkant van de radiator zelf) en zorgt ervoor dat de warmte terugkaatst in de ruimte en daardoor niet door de muur heen naar buiten lekt.

Dicht naden en kieren

Heb jij soms het gevoel dat de wind dwars door je huis waait? Dan lijkt het misschien een goed idee om de thermostaat een graadje hoger te zetten, maar toch is dat niet de beste oplossing. De tocht verdwijnt namelijk niet én je gasverbruik schiet omhoog. Een beter idee is het om alle naden en kieren, bijvoorbeeld rondom de kozijnen, onder de deur of bij de brievenbus, te dichten met tochtstrips, kit of een brievenbusborstel. Daardoor houd je de warme lucht langer binnen, koude lucht buiten én verspil je minder energie. Maar let op: vergeet niet om je huis alsnog goed te ventileren via het ventilatieroosters of kiepraampjes. Doe je dat niet, dan heeft dat een negatief effect op de luchtkwaliteit in huis en dat is slecht voor je gezondheid.

Wil je meer doen om energie te besparen? Kijk dan op de website van Milieu Centraal voor meer tips over verstandig stroom- en gasverbruik.

In de gemeente Den Haag deelt energiecoach Ali Ouai gratis bespaarpakketten uit die bewoners moeten helpen energiezuiniger te leven. De afgelopen jaren kwam hij bij meer dan drieduizend Hagenaars en Hagenezen achter de voordeur. Wij gaan een dag met hem mee.

Energiecoach Ali deelt gratis tochtstrips en spaarlampen uit in Den Haag: ‘Het lijkt wel Sinterklaas’

Ali kwam al bij meer dan drieduizend Hagenaars en Hagenezen achter de voordeur om hen te helpen energiezuiniger te leven.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers