In de gemeente Den Haag deelt energiecoach Ali Ouai gratis bespaarpakketten uit die bewoners moeten helpen energiezuiniger te leven. De afgelopen jaren kwam hij bij meer dan drieduizend Hagenaars en Hagenezen achter de voordeur. Wij gaan een dag met hem mee.
We ontmoeten energiecoach Ali bij het kantoorpand van Made in Moerwijk, een sociaal buurtbedrijf gevestigd in een van de armste wijken van Den Haag. Vandaag mogen we een ochtend met hem mee op pad. Maar eerst: de bus volladen. Want naast wijs advies brengt Ali ook een aantal kleine energiebesparende producten mee die bewoners moeten helpen bewuster en zuiniger te leven.
Zijn witte busje, met daarop het niet te missen logo van de sociale onderneming, wordt gevuld met papieren tassen vol energiebesparende artikelen. Er zitten spaarlampen, tochtstrips en radiatorfolie in. Een douchekop die minder water doorlaat. En ook een zandloper om de douchetijd te verkorten. “To the rescue!”, roept Ali als hij de motor start.
De eerste stop is een oudere mevrouw die in de deurpost al op ons staat te wachten. In haar woonkamer brandt slechts één bureaulamp die een puzzel van duizend stukjes verlicht. In de rest van de ruimte is het donker. Net als alle stadgenoten die haar voorgingen, heeft de oudere vrouw zich opgegeven voor de energiebespaaractie van de gemeente. De reden: het tocht in huis. Ze vertelt dat het vuur van de kaars op de vensterbank wild in de rondte waait. Of Ali dat kan oplossen. Maar het raam heeft dubbel glas en kan niet open. Tochtstrips vallen dus af, en kitten doet Ali alleen op afspraak. “Voor betaalbare prijzen.”
Sinterklaas
Alles wat Ali vandaag komt doen is gratis – de gemeente trakteert. “Mensen denken vaak dat er een adder onder het gras zit, maar het is echt gratis. Het lijkt wel Sinterklaas.” Vol enthousiasme pakt Ali het energiepakket uit en vertelt wat hij allemaal heeft meegenomen. Misschien helpt radiatorfolie wel om de warmte in huis wat beter vast te houden. Met de behendigheid van iemand die dit al drieduizend keer eerder heeft gedaan, rolt Ali een stuk zilverkleurig folie uit en monteert het achter de radiator. Met de glimmende kant richting woonkamer en met magneetjes in plaats van lijm voor het afstoffen.
Hij vervolgt zijn weg naar de badkamer en ziet ook daar meteen ruimte voor verbetering. Even later is de oude douchekop vervangen voor een waterbesparend exemplaar en prijkt er op de badkamertegeltjes een minuscule blauwe zandloper. Looptijd 5 minuten. “Om de douchetijd te verkorten”, legt Ali uit. “Wij brengen niet alleen energiebesparende spullen, maar zorgen ook voor bewustwording bij de mensen.”
Schouderklopje
Toch valt ons iets op. Deze mevrouw leeft al heel energiebewust. Er is geen gloeilamp in huis meer te bekennen. De verwarming staat niet continu te loeien en douchen doet ze met behulp van de zorg slechts een paar keer per week. Nooit langer dan 5 minuten. Heeft het dan wel zin wat Ali hier doet? “In principe wel. Het is altijd een reminder om even stil te staan bij de energierekening en hoe je kunt besparen op gas, water en elektriciteit. En als je het al goed doet krijg je een schouderklopje.”
Ook het volgende huis ziet er op het eerste oog netjes uit. Het is een koopwoning en de eigenaren hebben vooralsnog niets te klagen over de hoogte van hun energierekening. Maar nu de gasprijzen door het dak gaan en de gure wintermaanden ons te wachten staan, is iedere euro die je kunt besparen welkom.
Siberië
Zelf ziet Ali ook dat dit niet per se de huishoudens zijn waar hij het hardst nodig is. Maar de energiebespaaractie van de gemeente is bedoeld voor alle inwoners van Den Haag met een koop- of huurhuis, ongeacht de staat van je woning en je inkomen. “Ik kom ook wel eens bij mensen thuis waar het er bar slecht aan toegaat. Soms lijkt het net Siberië.” Hij vertelt over gordijnen die wapperen terwijl alle ramen dicht zijn en over regen die via de gapende balkondeur de woonkamer binnenstroomt. “Tochtstrips werken dan niet voldoende.” Voor het grote werk haalt Ali een formulier tevoorschijn waarop bewoners hun klachten kunnen invullen, mits het een sociale huurwoning betreft. Vervolgens neemt hij het formulier mee naar de gemeente, in de hoop dat er iets mee gebeurt.
Ondertussen rijdt Ali gewoon nog 4 dagen per week in zijn witte bus door heel Den Haag om iedereen die wil alvast kosteloos op weg te helpen naar een milieubewuster en energiezuiniger bestaan. “Het zijn toch ook de kleine dingetjes die het doen."