Commerciële corona-teststraten en -testlocaties schieten als paddenstoelen uit de grond. Officiële cijfers zijn er niet, maar geschat wordt dat het er een paar honderd zijn, verspreid over heel Nederland. Op zich is dat wenselijk, want commerciële teststraten ontlasten de GGD-testlocaties. De testlocaties moeten zich wel aan de regels van de overheid houden, maar gebeurt dat ook altijd?

Het is gemakkelijk en snel, je hoeft niet ver te reizen, er is soms keuze tussen verschillende soort corona-testen in verschillende prijscategorieën en de uitslag krijg je snel in je mailbox. Ondernemers ruiken hun kans en openen een commerciële teststraat. Daar is niets mis mee, mits ze zich aan de voorwaarden van de overheid houden. Zo moet de testlocatie worden geleid door iemand met een BIG-registratie (certificatie van bevoegdheid van een zorgverlener, red.) en moeten de testen ook zijn goedgekeurd door de overheid.

Een compleet overzicht van alle commerciële testlocaties in Nederland is er niet. We vragen het de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) toezicht houdt op deze locaties, maar ook zij weten het niet precies. Er is immers geen meldplicht voor testlocaties en dus moet de Inspectie actief op zoek naar nieuwe locaties. Wel weten ze te vertellen dat er in ieder geval 150 verschillende aanbieders zijn, maar dat is niet hetzelfde als het aantal testlocaties. Eén aanbieder kan namelijk meerdere locaties hebben.

Ondernemers ruiken kans

Neem het initiatief Coronasneltest Nederland. Dit initiatief is opgericht door supermarktondernemer Bas Bobeldijk en heeft inmiddels vijftien testlocaties door heel Nederland. Zij bieden een door het RIVM goedgekeurde test aan en de locaties staan onder supervisie van de GoedGezondGroep uit Mijdrecht. Nadat je een test hebt gedaan, ontvang je de uitslag binnen vijftien minuten. Kosten? 145,20 euro.

Of stel je woont in Harderwijk en je moet snel een coronatest doen. Dan heb je geluk, want je hebt meerdere keuzes. Zo heb je de locatie van Doedetest.nu bij het St. Jansdal Ziekenhuis, maar op nog geen vijf minuten fietsen kun je ook terecht voor een coronatest van de Perspectief Groep. Kun je daar niet snel genoeg geholpen worden? Dan kun je ook terecht bij het naastgelegen plaatsje Ermelo waar je voor een kleine vijftig euro een test kunt laten doen bij 0341-Sneltest. Kortom: het zijn er nogal wat en met de week worden het er meer.

Oproep

Het ontbreken van een meldplicht bij de toezichthouder en het gemakkelijk opzetten van een winstgevende testlocaties kan zogenoemde ‘zorgcowboys’ aantrekken: ondernemers die door zorg aan te bieden veel winst willen maken. Hoe weet jij of je bij een testlocatie komt, die ook onder supervisie staat van een geregistreerde arts? En in hoeverre is die arts nu eigenlijk betrokken?

In samenwerking met het datajournalistieke platform Pointer zijn wij op zoek naar ervaringen van mensen die een commerciële test hebben gedaan. Heb je het idee dat de test goed is afgenomen? Wat is jouw ervaring? We zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Makers