Het is voor het eerst dat een eigenaar van een uitzendbureau in de zorg is veroordeeld voor het bezitten van valse diploma’s. De 32-jarige Anoire R. krijgt, als feitelijk leidinggevende van Ann-Zorg, door de rechter een gevangenisstraf van 26 weken opgelegd. R. zou in 2019 personeel in de zorg hebben uitgeleend zonder dat zij de juiste papieren hadden.
In de rechtbank van Rotterdam staat een lege stoel. Verdachte Anoire R. is niet op komen dagen. Volgens zijn advocaat zou zijn cliënt in Marokko zijn, omdat het slecht gaat met zijn oma. De advocaat heeft een reservering van een vliegticket naar Marokko als bewijs meegenomen. “U heeft waarschijnlijk de nodige vragen en mijn cliënt is bereid die te beantwoorden, maar daarvoor moet hij wel aanwezig zijn.”
Geen onderbouwing
De advocaat van Anoire R. wil dat de zaak wordt aangehouden, zodat zijn cliënt later alsnog zijn verhaal kan doen. En als R. die kans niet krijgt, dan zal de verdediging de zaak neerleggen. De rechter wil daar even over nadenken. Na een korte schorsing besluit de rechter de zaak toch voort te zetten. “De medische toestand van de oma van uw cliënt is niet onderbouwd en er is geen enkele onderbouwing dat hij daadwerkelijk in Marokko is.”
De rechter vindt een reservering van een vliegticket onvoldoende bewijs. Bovendien waren er volgens de rechtbank voldoende technische mogelijkheden voor R. om zijn zaak met zijn advocaat voor te bereiden. Bijvoorbeeld via een videoverbinding. “Het publiek belang weegt hier zwaarder. Het vertrouwen in de gezondheidszorg is geschaad”, oordeelt de rechter.
Unieke zaak
De zaak is uniek. Het is voor het eerst dat een eigenaar van een zorgbemiddelingsbureau terechtstaat in verband met het in bezit hebben van valse diploma’s. Pointer en Follow the Money berichtten eerder over deze zaak. De rechtbank acht Anoire R. als leidinggevende van Ann-Zorg schuldig aan het feit dat hij in de periode van februari 2019 tot en met juli 2020 valse documenten voorhanden heeft gehad, waarvan hij wist of kon vermoeden dat deze bestemd waren om te gebruiken in de zorg.
De zaak kwam aan het rollen toen jeugdzorginstelling Koraal in 2020 melding deed bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat er bij Koraal zzp’ers aan het werk waren zonder diploma’s. Die zzp-ers waren onder andere afkomstig van Ann-Zorg. Een aantal van hen stond eerder al voor de rechter. Uit hun verklaringen werd duidelijk dat Ann-Zorg valse diploma’s op naam van de zzp-ers inleverde bij Koraal in 2020. Volgens het OM verklaarden betrokken medewerkers dat Anoire van de valse diploma’s wist en dat hij ze ook zou hebben gefaciliteerd. Sommigen zeiden nooit een diploma te hebben gezien.
Diploma’s blijken vals
In totaal werkten er zestien medewerkers via Ann-Zorg bij Koraal. Koraal vroeg opheldering van Ann-Zorg, maar dat bood weinig soelaas. Het bemiddelingsbureau leverde uiteindelijk van zeven medewerkers geen diploma aan en vijf van de negen ingeleverde diploma’s bleken vals. Ook bij een inval bij het bedrijf van Anoire R. werden valse documenten in de administratie gevonden., Het blijft onduidelijk hoe die daar precies terecht zijn gekomen, maar de rechtbank acht Anoire R. als feitelijk leidinggevende verantwoordelijk. Hoewel R. Ann-Zorg al in januari 2019 voor een symbolisch bedrag aan een nieuwe eigenaar verkocht, zou hij volgens verklaring nog steeds de touwtjes in handen hebben.
Uit verklaringen van uitzendkrachten blijkt volgens het OM dat Anoire R. doelbewust ongekwalificeerd personeel uitleende. Eén van die zzp-ers was het nichtje van A. Volgens het OM werkte zij 32 diensten zonder diploma op een groep met moeilijk opvoedbare kinderen. “Ik vroeg of hij werk voor me had”, verklaarde zij in haar verhoor. “Ik moest me met agressieve kinderen bezighouden en dat beviel me niet. Ik werd door ze geslagen. Toen ben ik gestopt.”
Kwetsbare cliënten
De rechter neemt het Anoire R. kwalijk dat hij op geen enkele manier verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. Het handelen is volgens de rechter R. zwaar aan te rekenen, omdat het om valse diploma’s van zorgopleidingen ging. “Daarbij is compleet voorbijgegaan aan het belang van kwetsbare cliënten, die zonder dat zij het wisten waren overgeleverd aan ongekwalificeerde medewerkers.”
Zijn afwezigheid in de rechtbank leverde hem nog wel een voordeel op. Het Openbaar Minister verwijt R. dat hij ook valse diploma's naar Koraal had gestuurd. Omdat R. niet aanwezig was kon hij daarop niet reageren en dat is volgens de rechter wel in het belang van een eerlijk proces.
Het gebruik van valse diploma’s kon niet worden bewezen. Hierdoor kwam de straf lager uit dan de eis van het OM. Er komt nog wel een maand gevangenisstraf bij, omdat hij eerder was veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Het voorhanden hebben van valse diploma’s viel in de proeftijd van die eerdere veroordeling.