Nederlandse sekswerkers ontvangen sinds eind vorig jaar berichten waarin ze het aanbod krijgen om telefoonnummers van klanten te verkopen. Deze klanten worden vervolgens via Whatsapp afgeperst. Hun contact met prostituees wordt openbaar gemaakt als ze niet ruim 1.000 euro betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer.

De slachtoffers krijgen een bericht dat als volgt begint: "Luister gozer ik ga je dit nu maar 1 keer zeggen. Stop met Sexjobs." Zodra zij hierop ingaan, krijgen ze te horen dat ze 1.250 euro aan crypto moeten overmaken om van alle problemen af te zijn. Het geld gaat naar criminelen die al langere tijd mensen via seksadvertenties probeert af te persen.

Pointer heeft meerdere berichten ingezien waarin sekswerkers door deze criminelen zijn benaderd om hun klantenbestand te verkopen. Het aanbod is duizend telefoonnummers voor 300 euro. Daarnaast hebben we meerdere slachtoffers gevonden die worden lastiggevallen. Bij de politie zijn minstens twee aangiften gedaan van afpersing.

Slachtoffers hoeven zich weinig zorgen te maken. De criminelen hebben alleen een telefoonnummer in handen waarvan ze weten dat het contact heeft gehad met een sekswerker. Alle slachtoffers die wij hebben gesproken, hebben geen enkel bewijs ontvangen dat er nog meer persoonlijke informatie bij de criminelen ligt.

Illustratie met Whatsapp-berichten afpersing

Sekswerkers benaderd

Sekswerker Alessandra wordt eind vorig jaar benaderd door de criminelen. Sindsdien heeft ze van meerdere collega’s begrepen dat zij eveneens een aanbod hebben gekregen om telefoonnummers te verkopen. Ze kent niemand die daadwerkelijk op het aanbod is ingegaan.

Of ze zich kan voorstellen dat iemand dat wel zou doen? "Ja en nee", zegt Alessandra. "Ik zou dat zelf nooit doen. Zoiets doe je mensen niet aan. Maar ik ken collega’s met duizenden euro’s huurachterstand. Dan kun je misschien keuzes maken die niet heel handig zijn." Tijdens de coronalockdowns hebben sekswerkers weinig financiële steun ontvangen, waardoor bij een aantal collega’s de nood erg hoog is.

Deze vorm van afpersing maakt de volledige branche onveiliger, zegt Alessandra. Klanten hebben hierdoor mogelijk nog minder vertrouwen in discreet en veilig contact met een sekswerker. "Het maakt mensen wantrouwend", zegt ze. "Ik wil graag dat mijn collega's kunnen werken op een manier waar zij zich prettig bij voelen, bijvoorbeeld door het vragen van een vooruitbetaling bij een afspraak. Daardoor kunnen ze veiliger werken, en weten ze zeker dat een afspraak doorgaat. Maar dan moet er wel vertrouwen zijn vanuit de klanten." Door dit soort praktijken wordt dat een stuk minder.

Oproep

Dit verhaal hebben we gemaakt dankzij tips van onze lezers. Ben jij ook opgelicht of bedreigd via seks- of datingadvertenties? Dan horen we graag van jou.

'Schieten met hagel'

Pointer heeft meerdere mannen gevonden die door de afpersers zijn benaderd. Rob (zijn echte naam is bij de redactie bekend) kreeg begin het jaar het dreigende bericht op zijn telefoon. Hij heeft niet betaald, aangifte gedaan en zijn telefoonnummer gewijzigd.

"Ik ben nuchter en heb naar mijn weten direct goed gehandeld. Maar ik merk toch wel dat het wat met me doet. Je mag best weten dat ik hartkloppingen en slapeloosheid heb gehad de afgelopen weken."

Ervaringen van onze tipgevers

Header bij oproep over afpersing seksadvertenties

Afpersing via seksadvertenties bezorgt Rob ‘hartkloppingen en slapeloosheid’

Mensen denken afspraak met sekswerker te maken, maar hebben contact met fraudeurs.

Peter werd dit jaar ook door deze bende aangesproken. "Ik heb er zelf niet zoveel problemen mee", zegt hij. Zijn directe omgeving weet van zijn bezoekjes aan sekswerkers. "Ik heb een harde schil, ben wel wat gewend in mijn leven. Maar anderen hebben misschien een vrouw en kinderen. En die kunnen er niet van slapen. Dat vind ik wel heel erg. Dat mensen zo laag kunnen zinken om aan geld te komen."

Ook Stefan is eind vorig jaar benaderd door hoogstvermoedelijk dezelfde daders. Hij kreeg een iets ander bericht dat enorm veel lijkt op het huidige afpersingsbericht. Stefans vermoeden is dat hij contact had met een nepadvertentie, gemaakt door deze criminelen. Ook hij heeft niet betaald, maar de gebeurtenis heeft wel indruk op hem gemaakt. Daarnaast probeerde hij aangifte te doen, maar dat werd volgens hem door een agent ontmoedigd. "Het zou toch geen nut hebben", zegt Stefan.

Eerder in het nieuws

Header bij nieuws over oplichting via seksadvertenties

Oplichters actief in online seksadvertenties; zelden aangifte door schaamte

Het taboe is voor veel slachtoffers te groot om melding of aangifte te doen.

De daders hebben in feite geen bewijs in handen, maar Stefan kan zich wel indenken dat wanhopige slachtoffers verkeerde beslissingen gaan maken. "Het is gewoon schieten met hagel en hopen dat je iets raakt. Maar je zult hier maar intrappen, en thuis moeten uitleggen dat je een paar duizend euro hebt overgemaakt. Omdat zo'n idioot jou heeft afgeperst. De consequenties daarvan, emotioneel vooral… mensen zouden hele gekke dingen kunnen gaan doen."

De politie kan op dit moment niets zeggen over deze afpersing of de aangiften, omdat het over een lopend onderzoek gaat. Ook is niet bekend hoeveel aangiften er in totaal zijn gedaan. "Wel weten we dat slachtoffers hier vanwege de gevoeligheid terughoudend in zijn", aldus een politiewoordvoerder.

Makers