Zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek wordt gesteund en aangemoedigd door topmensen van ICT-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton, zo meldt dagblad Tubantia op basis van geopenbaarde mails. Van Rijbroek is de vriendin van de rijkste man van Twente, Gerard Sanderink, eigenaar van beide bedrijven.

Rian van Rijbroek heeft een dubieuze reputatie: sinds haar optreden in een uitzending van Nieuwsuur in 2018 staat ze bekend als een cybercharlatan. Ze deed zich voor als cyberexpert; ze zou als hacker voor internationale geheime diensten werken. Maar al tijdens de uitzending viel ze door de mand.

Nadien kreeg Van Rijbroek een relatie met Gerard Sanderink, die met z’n ex-vriendin en zakenpartner Brigitte van Egten brak. Inmiddels beschuldigt multimiljonair Sanderink zijn ex al 3 jaar van onder meer diefstal, fraude en activiteiten in de porno-industrie. Sanderink is al meermaals tot het betalen van dwangsommen veroordeeld, in totaal voor 2,8 miljoen euro.

Complottheorieën

Sanderink en Van Rijbroek houden er flink wat complottheorieën op na, zo blijkt uit de geopenbaarde mails. De mails zijn onderdeel van een zaak die ex-vriendin Van Egten heeft aangespannen tegen Van Rijbroek. Zo beschuldigt het paar Van Egten lid te zijn van een Afrikaanse moslimsekte die via Centric en Strukton de Nederlandse infrastructuur in handen zou willen krijgen.

Dit soort beschuldigingen gingen in de cc naar de topmensen van Sanderinks bedrijven en naar bewindspersonen in Den Haag. De topmensen van Sanderinks bedrijven reageerden af en toe aanmoedigend op de complottheorieën van Sanderink en van Rijbroek. Zo reageerde toenmalig CEO Henny Luijrink van Centric op een mail over Van Egten: „Payback time! Richten en overhalen!”, citeert Tubantia uit de mails.

Privacygevoelig

“Van Rijbroek bemoeit zich binnen Centric overal mee, maar heeft geen officiële functie”, zo legt onderzoeksjournalist Angelique Kunst van Tubantia uit in de radio-uitzending van Pointer. Centric is het ICT-bedrijf van Sanderink en beheert privacygevoelige informatie van miljoenen Nederlanders. Klanten zijn onder meer 185 Nederlandse gemeenten en De Nederlandsche Bank. Centric laat in een reactie weten dat Van Rijbroek geen enkele functie binnen het bedrijf heeft gehad of zal krijgen. Strukton wilde niet reageren.

Luister hier naar de uitzending van Pointer over Rian van Rijbroek, met Angelique Kunst.

ReportersNL: de complottheorieën van een cybercharlatan

Toch bemoeide Van Rijbroek zich ook met een geheim contract met De Nederlandsche Bank, zo blijkt uit de mails. “Ze heeft geen enkele deskundigheid en erger nog: de topmensen van Centric steunen haar daarin en moedigen haar aan”, vertelt Kunst.

Het is niet de eerste keer dat Van Rijbroek in opspraak raakt over de rol die ze heeft binnen de bedrijven van Gerard Sanderink. Zo zou Rian van Rijbroek mails versturen in naam van Sanderink. Pointer besteedde regelmatig aandacht aan de kwestie, een overzicht:

20 oktober 2019

De speurtocht naar Rian van Rijbroek

Sinds Rian van Rijbroek in het leven is gekomen van zakenman Gerard Sanderink gebeuren er vreemde dingen in zijn bedrijven. Topmensen vertrekken, de ene rechtszaak volgt op de andere en Sanderink heeft gebroken met zijn ex. Is Sanderink in de ban van Rian van Rijbroek?

ReportersNL: de speurtocht naar Rian van Rijbroek

8 maart 2020

Cybercharlatan slaat weer toe

De e-mails die vanuit het mailaccount van zakenman Gerard Sanderink worden verstuurd, zijn geschreven door zijn vriendin Rian van Rijbroek, blijkt uit onderzoek van Tubantia en het vakblad Computable. De e-mails zijn afkomstig van het IP-adres van Van Rijbroek. Dat is wonderlijk, want zij heeft geen formele functie in het bedrijf.

Iedereen die zich kritisch uitlaat over mevrouw Van Rijbroek vliegt de laan uit en de rechtszaken waarin de ontslagen werden aangevochten, worden stuk voor stuk door Sanderink verloren, wat het bedrijf honderdduizenden euro’s kost.

ReportersNL: Cybercharlatan slaat weer toe

31 mei 2020

De bijzondere bewijsvoering van Twentes rijkste man

Zakenman Gerard Sanderink vecht aan de lopende band rechtszaken uit met Brigitte van Egten, zijn ex-vrouw en ex-zakenpartner. De rijkste man van Twente is ervan overtuigd dat zij fraude heeft gepleegd bij zijn zonnepanelenbedrijf Dutch Solar Systems. Voor die beschuldigingen houdt Sanderink er bijzondere bewijsvoering op na.

ReportersNL: De bijzondere bewijsvoering van Twentes rijkste man

ReportersNL

ReportersNL is de rubriek van Pointer op NPO Radio 1 over regionale onderzoeksjournalistiek. Zondag 19 december was Angelique Kunst te gast om te praten over haar onderzoek naar Rian van Rijbroek.

ReportersNL

Makers