Als raadslid voor D66 in Arnhem krijgt Susan van Ommen heel wat te verduren. Via social media worden er allerlei verwensingen naar haar hoofd geslingerd, tot doodsbedreigingen aan toe. Van Ommen is niet de enige. Bedreigingen en geweld tegen gemeenteraadsleden zijn in de afgelopen jaren toegenomen. Uit onderzoek van de NOS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden blijkt dat raadsleden in de afgelopen raadsperiode drie keer zoveel met bedreigingen en geweld te maken kregen als in 2015. 

Als raadslid voor D66 in Arnhem krijgt Susan van Ommen heel wat te verduren. Via social media worden er allerlei verwensingen naar haar hoofd geslingerd, tot doodsbedreigingen aan toe. Van Ommen is niet de enige. Bedreigingen en geweld tegen gemeenteraadsleden zijn in de afgelopen jaren toegenomen. Uit onderzoek van de NOS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden blijkt dat raadsleden in de afgelopen raadsperiode drie keer zoveel met bedreigingen en geweld te maken kregen als in 2015.

"Vieze vuile NSB kut. Je moet zelf maar eens jarenlang wachten op een woning en dan zien dat vluchtelingen worden voorgetrokken. ROT OP KUT WIJF!!!!". Deze tweet wordt op 2 november 2018 verstuurd naar Susan van Ommen. De afzender is een onbekende twitteraar die schuilgaat onder de naam ‘Tommy Robinson is a hero’. De naam is een verwijzing naar een gelijknamige Britse, anti-islam-activist. Een blik op zijn tweets maakt duidelijk dat de persoon achter het account er rechtse sentimenten op nahoudt. Het twitteraccount is inmiddels geschorst vanwege het overtreden van de Twitterregels.

Van Ommen krijgt dit bericht toegestuurd op een moment dat er een discussie gaande is in de Arnhemse gemeenteraad over het recht op toewijzing van huurwoningen. Het D66-raadslid wil, net als PvdA en GroenLinks, dat statushouders niet te lang in een azc hoeven te zitten, maar dat ze snel geholpen worden aan een huis. Terwijl andere partijen, waaronder de Arnhemse Ouderen Partij (AOP), het daar niet mee eens zijn. Die partij vindt dat de gemeente op een andere manier om moet gaan met urgente woningzoekenden. Het feit dat D66, en in dit geval raadslid Van Ommen, het opneemt voor de statushouders wordt haar door sommigen niet in dank afgenomen, blijkt uit bovenstaande reactie.

twitter intimidatie

Van Ommen is niet het enige raadslid dat op social media wordt geïntimideerd en bedreigd. Uit eerder onderzoek van de NOS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden blijkt dat bedreigingen en geweld tegen gemeenteraadsleden sinds 2015 zijn verdrievoudigd. Zo’n 15 procent van de respondenten kreeg hier de afgelopen raadsperiode mee te maken.

"Ik merk vooral dat de meeste reacties uit de rechtse hoek komen", zegt Van Ommen aan de telefoon. Ze reageert op onze oproep over online bedreigingen van raadsleden. "Als ik mij bijvoorbeeld uitlaat over zwarte piet, dan wordt dat onderwerp meteen door rechts gekaapt. Zo werd een uitspraak van mij eens door een PVV-aanhanger uitvergroot op social media, waardoor ik allerlei berichten kreeg vanuit die hoek."

Intimidatie

Op de Facebookpagina 'Ik hou van Arnhem' wordt op 1 november 2018 een nieuwsbericht gedeeld met de kop 'D66: Vluchtelingen moeten voorrang blijven houden op sociale huurwoning'. Daaronder een stroom aan reacties. "Jullie kunnen doodvallen, liever vandaag nog". En: "D66 vuile druip mongolen. Krijg de eeuwige pleuris". Inhoudelijke reacties onder de posts zijn zeldzaam. Óf het gaat over D66 dat Nederland 'kapot maakt' of het gaat over het 'terugsturen van migranten naar hun eigen land'. Er zit weinig nuance in.

Een paar weken eerder is het ook al raak. De Facebookpagina 'Ik hou van Arnhem' deelt een bericht met daarbij de tekst: 'D66 Arnhem raadslid Susan van Ommen wil alleen nog maar roetveegpieten hebben in Arnhem!' Ook hier volgt een stortvloed van inhoudsloze comments, vooral gericht op de persoon Van Ommen. "Ik zal d’r een keer zo’n veeg geven, dat ze blauw ziet. Domme trut", reageert een gebruiker. Een andere persoon zegt: "Beslist die domme kut dan alleen? Ga lekker naar Alexander Pechtold, krijg je misschien nog een beurt. Domme gek!" en een volgende reactie luidt: "Heeft die trut niets anders te doen? Ga eens aan het werk. Kom met je luie reet eens uit je stoel, zakkenvuller."

Intimidatie

"Het ging zo ver dat ik zelfs doodsbedreigingen kreeg via Facebook. Dat gebeurde open en bloot en niet eens geanonimiseerd", zegt het D66-raadslid. "Daar heb ik toen ook aangifte van gedaan en omdat hun naam gewoon vermeld stond, waren de daders snel gevonden. Zij hebben volgens mij allemaal een boete gekregen". Maar het stopt niet bij intimidatie en bedreigingen op sociale media of via email. "Zo heeft iemand mijn telefoonnummer online gevonden en mij vervolgens gebeld. Dat heeft echt impact op mij gehad en daarom heb ik ook daarover gesproken met de burgemeester. Als je hier niets tegen doet dan normaliseer je het gedrag van deze mensen."

Van Ommen mag het soms zwaar te verduren krijgen in Arnhem, vergeleken met haar collega’s in Den Haag valt het volgens haar nog mee. "Als ik hoor en zie wat collega’s in de Tweede kamer meemaken en wat zij over zich heen krijgen, dan is dat alleen al de reden dat ik niet de landelijke politiek in ga." Van Ommen stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Ze geeft aan dat dat niets met de intimidaties te maken.

Herken jij het verhaal van Van Ommen?

Word jij als raadslid of wethouder online lastiggevallen, bedreigd of geïntimideerd? Of weet je van lokale politici in jouw gemeente die hiermee te maken hebben?

Makers