Scheldpartijen op sociale media of in de supermarkt: raadsleden en wethouders hebben er in toenemende mate mee te maken. En met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht kan er nogal wat op het spel staan. Met jouw hulp onderzoeken we hoe de verkiezingen digitaal worden beïnvloed, door online bedreigingen en door de verspreiding van misinformatie.

Digitale doodsbedreigingen, krassen op je auto of een vuurwerkbom door de brievenbus. Daar denk je niet direct aan als je je als raadslid verkiesbaar stelt in jouw gemeente. Maar het gebeurt wel. Uit onderzoek van de NOS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden bleek onlangs dat bedreigingen en geweld tegen gemeenteraadsleden sinds 2015 zijn verdrievoudigd. Zo gaf 15 procent van de respondenten die meededen aan het onderzoek aan dat ze de afgelopen raadsperiode hiermee te maken kregen. Een kwart van hen zei dat dit hun functioneren heeft beïnvloed.

Oproep

Word jij als raadslid of wethouder online lastiggevallen, bedreigd of geïntimideerd? Hebben lokale politici in jouw gemeente hiermee te maken?

Bedreigingen aan het adres van politici worden veelal online gedaan, door bijvoorbeeld burgers die boos zijn over lokale problemen of het gemeentebeleid. Maar soms krijgen volksvertegenwoordigers ook te maken met nepaccounts, trollen of misinformatie. Vorig jaar ontdekten we in ons onderzoek over de Digitale Verkiezingen meer dan 500 spamaccounts. Op deze Twitter-profielen vuurden bots, trollen en spammers tijdens de landelijke verkiezingsstrijd in amper 2 maanden tijd meer dan 63 duizend tweets af op lijsttrekkers van Tweede Kamerfracties. Hiermee probeerden ze het gesprek over politieke thema’s te sturen.

Inmiddels hebben de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen op 16 maart de kandidatenlijsten ingeleverd en kan de strijd om de kiezer losbarsten. Een strijd die ook digitaal wordt uitgevochten: ook op lokaal niveau worden sociale media ingezet om te manipuleren. Vorig jaar probeerde een fractievoorzitter van GroenLinks in Zeist om met nepaccounts zijn politieke agenda er doorheen te drukken. En in Tiel bleek onlangs dat een Twitter-account van de lokale Forum voor Democratie-afdeling vals was.

Oproep

Heb je het vermoeden dat de komende verkiezingen in jouw gemeente met nepaccounts op sociale media of door anonieme trollen worden beïnvloed? Dan horen we graag van je.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers