In aanloop naar de Europese verkiezingen op 6 juni gaat Pointer weer beweringen van politici controleren. Dat maakt het journalistieke onderzoeksprogramma van KRO-NCRV bekend op 2 april, de International Fact-Checking Day. De tiendaagse Factcheck-marathon zal dit jaar voor het eerst een internationaal karakter hebben. Naast vertrouwde partners als het AD en diens regionale titels en Nieuwscheckers (Universiteit Leiden), doen dit keer vijf Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck.Vlaanderen, Knack en De Checkers. 

De factcheckers zijn van 27 mei t/m 5 juni te gast bij de VRT in Brussel. Daar gaan meer dan 20 factcheckers van de acht aangesloten partijen uit Nederland en België dagelijks claims controleren die in de campagnestrijd worden gebruikt. Klopt het wat politici beweren? Het is bijzonder dat de Nederlandse en Belgische publieke omroep daarbij samen optrekken.

Journalisten van acht verschillende redacties uit twee landen die de krachten bundelen om samen te gaan factchecken, dat is echt wel ongekend.

René Sommer, hoofdredacteur KRO-NCRV: “Er staat veel op het spel bij de Europese verkiezingen. Het draait om grote thema’s als klimaatverandering en migratie, onderwerpen waar misinformatie op de loer ligt. Daarom vinden wij het belangrijk om in aanloop naar de verkiezingen een factcheck-marathon te organiseren zodat kiezers hun stem uit kunnen brengen op basis van de feiten. Door de samenwerking met het AD en Nieuwscheckers, maar ook die met de Belgische collega’s van VRT, de KU Leuven, Knack en De Checkers kunnen we maximaal impact hebben met onze factchecks.”

“Journalisten van acht verschillende redacties uit twee landen die de krachten bundelen om samen te gaan factchecken, dat is echt wel ongekend. Als publieke omroep in België zijn we dan ook verheugd om zoveel partners hier in Brussel, het hart van Europa, te ontvangen. Samen hopen we politici te dwingen zorgvuldig om te gaan met cijfers en beweringen. Het publiek heeft daar recht op in aanloop van zo’n belangrijke verkiezing”, zegt Luc van Bakel, hoofd van de checkredactie bij VRT NWS.

In aanloop naar de landelijke verkiezingen op 22 november 2023 checkten we beweringen van politici.

Dagelijkse verslaglegging vanuit Brussel

Na het succes tijdens de vorige factcheck-marathon, in november 2023, worden ook deze keer factchecks toegelicht op NPO 1 en NPO 2. In een dagelijkse korte tv-uitzending, vanuit Brussel, bespreken Anna Gimbrère en Marijn Frank met de factcheckers een bewering die ze zijn tegengekomen en hebben gecheckt. Daarnaast publiceert Pointer het werk van de factcheckers op de website van Pointer en deelt de resultaten ook via social media. Ook wanneer een bewering wél blijkt te kloppen.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.