4 maart 2020

“Dankzij neurofeedback kom ik weer zonder problemen de dag door”

Bekijk meer artikelen over: Gezondheid en zorg Bekijk meer artikelen over: Alternatieve geneeswijzen

“Ik heb via een reïntegratiebureau neurofeedback leren kennen en ben nu 26 keer behandeld. De reden daarvoor is dat ik overdag niet wakker kon blijven en tenminste een half uur moest gaan slapen. Na ongeveer tien behandelingen begon mijn situatie te verbeteren en op dit moment hoef ik in de middag niet meer te slapen en kom ik zonder problemen de dag weer door”, mailt Jos ons. 

Neurofeedback is een alternatieve behandeling voor kinderen met ADHD. Maar het zou tegen nog veel meer klachten kunnen helpen. In ons onderzoek Alternatieve Behandelingen krijgen we diverse verhalen te horen. Slaapproblemen, angststoornissen, paniekaanvallen en hoogsensitiviteit zijn onder andere problemen waar mensen minder last van lijken te hebben dankzij neurofeedback.

Wat kan je met neurofeedback?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat neurofeedback misschien kan helpen bij kinderen met ADHD en bij mensen met epilepsie en slaapproblemen. Maar het wetenschappelijk bewijs is niet eensluidend  en er zijn ook veel onderzoeken waaruit geen effect blijkt. De behandeling is daarom niet opgenomen in de richtlijn voor ADHD met kinderen en wordt lang niet altijd vergoed door zorgverzekeraars.

Toch zoeken veel mensen hun toevlucht tot deze alternatieve therapie. In Nederland zijn er tientallen bedrijven waar je neurofeedback kan volgen. Wat dat is, kan je in dit artikel lezen: 

Volgens hoogleraar etnologie Peter Jan Margry is dat niet vreemd: “Vaak is er geen duidelijke therapie mogelijk voor mensen met onverklaarbare klachten die niet te verhelpen zijn. Alternatieve geneeswijzen raken aan de hoop en wanhoop van mensen. De medische wetenschap heeft een afgepaald domein en houdt zich daaraan. Maar mensen zoeken iets dat mogelijk toch een oplossing kan bieden.”

Meer aandacht voor alternatieve behandelingen

Sommige websites van bedrijven die de therapie aanbieden, hebben een lijst met meer dan vijftien aandoeningen waar neurofeedback bij zou kunnen helpen. Wat opvalt is dat veel van de klachten moeilijk te diagnosticeren zijn, en ook vaak geen duidelijke behandeling kennen: ME / CVS, vermoeidheidsklachten, slaapproblemen en moeite met concentreren zijn een voorbeeld daarvan. 

Volgens Margry moet er meer aandacht komen voor het alternatieve domein: “Ik pleit er niet voor om alles maar toe te laten. Maar wel om naar de realiteit te kijken. Alternatieve behandelingen worden benut door veel meer mensen dan altijd wordt gesuggereerd. Dat kan je als maatschappelijk signaal niet negeren, of je het er nu mee eens bent of niet. Hoe wanhopiger iemand wordt, hoe meer die bereid is om te kiezen voor andere therapieën en uit te geven voor een mogelijke oplossing voor de klachten.”

Geen regels

Op dit moment vallen alternatieve geneeswijzen wel onder toezicht van de Inspectie voor Gezondheidszorg. Maar die grijpt alleen in als er misstanden gemeld worden. Actieve controle op de alternatieve behandelaars en hun reclame voor behandelingen, is er niet of nauwelijks.

Volgens Margry kan de regulering alleen verbeterd worden als er anders naar alternatieve behandelingen wordt gekeken: “De overheid moet erkennen dat het een belangrijk domein is. En dat daar iets mee moet gebeuren. De alternatieve geneeswijze hebben een relevante omvang in Nederland. Iedereen is er op een bepaald moment misschien wel vatbaar voor. Als het zo groot en wijdverspreid is, moet je het erkennen om het vervolgens in goede banen te kunnen leiden en zo meer duidelijkheid te kunnen verschaffen aan mensen die kiezen voor een alternatieve behandeling.”

Ook voor zorgverzekeraars is neurofeedback een lastig te beoordelen behandeling. Sommige grote verzekeraars geven expliciet op hun website aan geen vergoeding te geven voor de therapie. Andere zorgverzekeraars vergoeden het wel via de aanvullende verzekering. 

Auteurs

H.F.

Huub Floor

Verslaggever