In ons onderzoek naar overlast door laagfrequent geluid stuiten we al vrij snel op de beruchte Bromtoon van Groningen. Verschillende instanties hebben sinds 1996 laten onderzoeken wat de oorsprong kan zijn van de geluidsoverlast. Ze spendeerden er meer dan 300.000 euro aan. Zonder veel resultaat.
Een handvol inwoners van Zuidhorn heeft al jaren last van een bromtoon, volgens hen veroorzaakt door boringsactiviteiten in hun omgeving. De NAM, de Gasunie, het Staatstoezicht op de Mijnen, het RIVM, de provincie Groningen, de gemeente Zuidhorn: allemaal zijn ze betrokken bij onderzoeken om de oorzaak op te sporen. De gemeente nam zelfs een speciale ambtenaar aan voor het dossier ‘bromtoon’.
Geen duidelijke bron
Helaas voor de inwoners die last hebben van de bromtonen wijzen de onderzoeken meestal niet naar een duidelijke bron. En als er al een laagfrequentgeluidsbron gevonden wordt, blijkt het geluid toch weer anders dan het geluid dat zij zeggen te horen. Het laatste onderzoek werd dit voorjaar aan de gemeenteraad van Zuidhorn gepresenteerd. Die moet nog een besluit nemen over de afwikkeling.
Nieuw onderzoek
De klagers zijn inmiddels weer nieuwe technieken op het spoor, en vragen daarom opnieuw om onderzoek. Maar de bereidheid daartoe bij de bevoegde instanties is inmiddels flink afgenomen.
In onze uitzending van aanstaande zondag vertelt Betteke Clobus uit Zuidhorn haar verhaal. Hier kun je het vast bekijken: