De Joodse organisatie Federatief Joods Nederland heeft Bol.com aangeklaagd naar aanleiding van ons onderzoek, waarin we meer dan driehonderd racistische en antisemitische boeken vonden op de site. Bekijk hier zelf om welke boeken het gaat.

Het verspreiden van dit soort werken valt volgens Federatief Joods Nederland niet onder de vrijheid van meningsuiting, omdat er sprake is van Holocaustontkenning, antisemitisme en racisme. Dat is in Nederland verboden. Meer daarover lees je in ons onderzoek waarin we ook uitleggen hoe deze boeken op een site als Bol.com terechtkomen. Daar vind je ook een reactie van de retailer.

We richtten ons in het bijzonder op zes uitgevers die hun extreemrechtse boeken aanbieden op Bol.com. De 306 boeken van die uitgevers vind je in onderstaand overzicht. De volledige dataset kan je hier vinden.

Het is nadrukkelijk niet onze bedoeling om een platform te creëren voor de verkoop van deze boeken, of om de verkoop ervan te normaliseren. Daarom hebben we gekozen voor een sobere lay-out zonder screenshots of Bol.com-kleuren. Ook linken we niet door naar hun site. We vinden het belangrijk om de schaal van deze kwestie te laten zien, en te archiveren welke werken er op de site hebben gestaan.

knd-app

Makers

Newsroom developer
Designer