Sinds een paar jaar runt kinderarts Saskia Bouma haar eigen praktijk ‘De Kinderartsenpraktijk’ in Amsterdam-Zuidoost. Ze behandelt kinderen met uiteenlopende klachten. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met overgewicht (PositiefOverGewicht). Een gezonde leefstijl is altijd een vast thema in haar gesprekken. Dagelijks ziet ze de problemen van kinderen die te zwaar zijn. Hoe gaan deze kinderen hiermee om? Hoe reageert de buitenwereld? Welke worsteling ervaren de ouders? In dit blog vertelt ze ons over haar ervaringen in de spreekkamer. 

Blog 9: Voeding versus vulling

Ik zie in mijn praktijk op het moment veel kinderen met ernstige gezondheidsproblemen. Kinderen met psychosomatische klachten (lichamelijke klachten die (mede) door psychische problemen worden veroorzaakt, red.) waarvan de ouders financiële problemen hebben. Deze kinderen hebben het niet makkelijk. Financieel niet, emotioneel niet en fysiek vaak ook niet.

Gezonde voeding is de basis om je fit te kunnen voelen en energie te hebben om tegenslagen aan te kunnen. We kunnen deze kinderen helpen door gezond eten goedkoper te maken. Vorige week vertelde ik bijvoorbeeld over een geobstipeerde peuter die niet goed in haar vel zat. Toen ze op mijn advies groenten ging eten, kon ze weer poepen en gaf moeder aan dat haar dochter vrolijker en energieker was geworden.
Door junkfood raak je daarentegen juist verder in de put.

Waarom er toch nog steeds vier croissants voor 1 euro te koop zijn (of misschien zijn ze inmiddels 2 euro?) is mij dus een raadsel. Daar helpen we kinderen niet mee. Welke keuze zou jij als kind gemaakt hebben als het alternatief een bakje fruit is van 3,50 euro?

Niet alles hoeft naar McDonald's te smaken

‘Het meisje van 3 kon niet meer poepen’, deze kinderarts legt uit waarom het belangrijk is om groente te eten

Niet alles hoeft naar McDonald's te smaken; je eet ook omdat het goed is voor je lijf.

Er is een politiek plan om maaltijden aan te bieden op scholen in armere wijken. Als kinderen met z’n allen eten op school, hebben ze in ieder geval een lunch. Maar wat mij betreft moet het wel verder gaan dan dit. Er zijn veel kinderen die niet altijd even gezond eten thuis. En die goedkope en gemakkelijke producten hebben veelal nul voedingswaarde. Het geeft wel vulling voor de korte termijn, maar geen voeding, wat kinderen nodig hebben voor hun groei en ontwikkeling. Dus als je lunches op school gaat organiseren, laten dat dan vooral gezonde lunches zijn, want vulling is heel wat anders dan voeding. 

Vulling voedt niet

Van snelle koolhydraten en (toegevoegde) suikers krijg je hormoonschommelingen waardoor je snel weer honger krijgt en je vermoeid gaat voelen. Dat wil je juist niet op school. Je wil dat kinderen fit en gefocust kunnen werken. Van groenten, volkoren producten en eiwitten krijgen kinderen energie en verminderen veel lichamelijke klachten zoals obstipatie en maagzuurklachten. Je voelt je na het eten van deze producten bovendien langer verzadigd omdat de vertering veel langzamer gaat.

Geef kinderen op scholen dus liever een volkoren boterham met kaas en tomaat, dan een witte boterham met hagelslag. Dan voelen ze zich beter, en krijgen ze ook nog minder snel overgewicht. 

Saskia Bouma is kinderarts en leefstijlcoach. Uit privacy-overwegingen zijn alle kinderen in dit blog geanonimiseerd.

Makers