Sinds een paar jaar runt kinderarts Saskia Bouma haar eigen praktijk ‘De Kinderartsenpraktijk’ in de Amsterdam-Zuidoost. Ze behandelt kinderen met uiteenlopende klachten. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met overgewicht (PositiefOverGewicht). Een gezonde leefstijl is altijd een vast thema in haar gesprekken. Dagelijks ziet ze de problemen van kinderen die te zwaar zijn. Hoe gaan deze kinderen hiermee om? Hoe reageert de buitenwereld? Welke worsteling ervaren de ouders? In dit blog vertelt ze ons over haar ervaringen. 

Het meisje voor me was een jaar of drie. De reden dat ze bij me zat was ernstige obstipatie. Het meisje kon niet poepen, vertelde haar moeder. Dat deed namelijk heel erg pijn. Zindelijk worden lukte daardoor ook niet. Ze durfde niet op het potje. Wat was er toch met haar aan de hand?  

Ik vroeg naar haar eetpatroon: Wat kreeg ze zoal binnen? Tussen de opsomming zaten geen groenten. Nee, dat wilde ze sinds haar peuterpuberteit niet meer, legde haar moeder uit. We begonnen met laxeermiddel om haar weer zonder pijn te laten poepen.

Blog groenten

8 groentetips van kinderarts, want: ‘Zonder groente gezond gewicht bereiken wordt ingewikkeld’

80 procent van de kinderen die kinderarts Saskia Bouma ziet eet te weinig groente. Met deze tips lukt het wel.

Dit meisje is zeker niet de enige. Ik zie veel meer kinderen die geen groenten eten, en dat breekt ze vroeg of laat op. Peuters hebben een natuurlijke dip in hun eetpatroon. Dat ze opeens geen groenten meer willen eten. Het is dan een kwestie van gewoon blijven aanbieden en rustig blijven. Soms besluiten ouders dan andere voeding te gaan aanbieden ter vervanging: ‘Eet dan nog maar een boterham anders krijg je te weinig binnen.’ Als ik die peuters als puber in mijn spreekkamer krijg, zijn ze te zwaar en futloos, en zeggen ze: ‘Groenten heb ik nooit gegeten.’

Vage klachten zitten vaak in leefstijl

Ik meet niet alle vitamines van kinderen die bij me komen, maar bijvoorbeeld wel vitamine D. Daar hebben kinderen met obesitas vaak te weinig van. Ook zie ik vaak kinderen met obstipatieklachten (als je geen vezels eet, raakt je buik vol met poep). Of kinderen met zuurbranden (als je veel koolzuurhoudende dranken drinkt, krijg je daar last van). Ook vage vermoeidheidsklachten of een gevoel van onbehagen zijn vaak terug te leiden tot de leefstijl.

Kinderen gaan zich meestal gelijk beter voelen als ze hun leefstijl veranderen. Drinkt een kind bijvoorbeeld te weinig water en laat je het meer drinken, dan heeft het opeens weer energie. Ook zoiets: snelle koolhydraten als pasta of wit brood zijn producten die niks toevoegen aan je lijf, maar wel zorgen voor schommelingen in je insuline. Je raakt ook niet verzadigd dus je hebt zo weer honger, waardoor je weer opnieuw gaat eten en dat leidt uiteindelijk tot overgewicht. Ruil je snelle koolhydraten in voor groenten, dan voel je je opeens veel energieker. Hetzelfde geldt voor slaap, stress, te veel op een scherm zitten of te weinig bewegen. Pas je dat aan: dan merken kinderen direct het verschil.

Niet alles hoeft naar McDonald's te smaken


Lust je kind geen groenten? Oefen dan om dat te leren eten. Echt niet alles wat kinderen eten, hoeft te smaken naar McDonald’s; soms moet je gewoon dingen eten omdat je lichaam ze nodig heeft. Het is dat of later medicijnen slikken. 

De moeder van het meisje van drie belde me vandaag. Voor haar was de keuze snel gemaakt en het was haar gelukt. Haar dochter eet inmiddels groenten en het gaat goed. Ze gaat nu af en toe zelfs op het potje.

Saskia Bouma is kinderarts en leefstijlcoach. Uit privacy-overwegingen zijn alle kinderen in dit blog geanonimiseerd.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Meer blogs vanuit de spreekkamer lezen?

Hoe zorg je dat je pubers toch een béétje gezond eten?

Hoe laat je pubers toch een béétje gezond eten? Deze kinderarts en vader geeft tips

"Hoe kun je nou een kwartier na het avondeten alweer honger hebben?!"

Kinderarts Saskia vertelt waar dikke kinderen tegenaan lopen.

Stop met het shamen van kinderen met overgewicht, zegt deze kinderarts

Sinds een paar jaar runt kinderarts Saskia Bouma haar eigen praktijk PositiefOverGewicht. Dagelijks ziet ze de problemen van kinderen die overgewicht of obesitas hebben.

Oordeel niet te snel over pubers met overgewicht, zegt deze arts.

Omgaan met pubers volgens een kinderarts, deel 1: de ongeïnteresseerde puber

‘Haar gewicht lijkt Susan (13) niet te interesseren. Tot de tranen komen’

Makers