Sinds een paar jaar runt kinderarts Saskia Bouma haar eigen praktijk PositiefOverGewicht in de Bijlmer. Ze begeleidt kinderen met overgewicht en hun ouders naar een gezonde leefstijl. Dagelijks ziet ze de problemen van kinderen die overgewicht of obesitas hebben. Hoe gaan deze kinderen hier mee om? Hoe reageert de buitenwereld? Welke worsteling ervaren de ouders? In dit blog vertelt ze ons over haar ervaringen in de spreekkamer. 

Blog 1: Stoppen met zwemles

Als een kind te dik is, zegt men vaak: dat is de schuld van de ouders. Ze voeden niet goed op. “Eigen schuld, dikke bult”. Dagelijks zie ik in mijn praktijk de gevolgen van stigma. Verdrietige kinderen die worstelen met hun gewicht en ouders die zich schuldig voelen en zich schamen. Zij hebben immers gefaald in de opvoeding.

Overal in onze maatschappij zien we dat beschuldigende vingertje. Een kind dat te dik is, ziet dat vingertje iedere dag, overal en zeker in het zwembad. Zo hoorde ik laatst dat een zwemleraar tegen een te zwaar meisje had gezegd dat ze maar moest stoppen met de zwemles. Ze ging inmiddels voor haar C-diploma. Door haar gewicht kon ze moeilijk op de rand van het zwembad klimmen. De zwemleraar constateerde nog maar eens subtiel dat dit door haar overgewicht kwam. Ze moest eerst afvallen want met al dat extra gewicht zou ze haar C-diploma toch niet halen.

Als ik dit soort verhalen hoor in mijn spreekkamer dan zou ik graag aan de zwemleraar willen vragen wat hij denkt bereikt te hebben met deze opmerking naar dat meisje. Het meisje wilde niet meer naar zwemles. We weten allemaal dat bewegen gezond is, maar het plezier voor het zwemmen was inmiddels voor haar tot het dieptepunt gedaald. Begrijpelijk en een gemiste kans.

Waarom stoppen we niet met dat opgeheven vingertje? Wat levert het op? Kinderen die worstelen met overgewicht en hun ouders kruipen zo nog verder in hun schulp en durven al helemaal geen hulp meer te vragen. Want als het je eigen schuld is moet je het dus ook helemaal zelf kunnen oplossen?

Zou de zwemleraar beseffen wat hij heeft aangericht? Heeft hij enig idee hoeveel hij in het leven van dit meisje had kunnen betekenen als hij anders had gereageerd? Als hij zijn hand had uitgestoken en samen met het meisje naar een oplossing had gezocht?

Uiteindelijk wil iedere ouder dat zijn of haar kind gelukkig is en gezond opgroeit. Iedere ouder wil dat z’n kind zelf uit een zwembad kan klimmen.

Saskia Bouma is kinderarts en leefstijlcoach. In verband met privacy zijn alle kinderen in dit blog geanonimiseerd.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Op social media komt vaak ongezond eten voorbij in en rondom filmpjes van influencers.

Ruim 40 procent jonge kinderen ziet junkfoodreclames ondanks verbod

Kinderen zien online veel meer reclame dan wij denken. Ook reclames die ze eigenlijk helemaal niet zouden mógen zien.

Makers