Kinderarts Maarten Biezeveld schreef samen met zijn collega Felix Kreier het boek De hamster in je brein over welke invloed je hersenen hebben op je gewicht. Maarten heeft veel contact met mensen op het Hamster-platform, een betaald ondersteuningsprogramma waarop je je kan abonneren als je de hamster in je hoofd wil temmen. Wat valt hem op? Waar lopen mensen tegenaan? In dit blog vertelt hij over zijn ervaringen.

Blog 4: Discovery channel

"Hoe kun je nou een kwartier na het avondeten alweer honger hebben?!" Ik hoor het mezelf roepen en tegelijkertijd besef ik dat ik mijn ouders 35 jaar geleden hoor. Met vier pubers in huis is er de laatste tijd wel iets veranderd. Als ik eerder een Shepherd’s Pie maakte (zo’n heerlijke winterschotel met gehakt onder een laag aardappelpuree) kon ik me nog wel eens verheugen op wat ervan zou overblijven en wat ik dan de volgende dag bij de lunch zou kunnen eten. Nu is niet alleen de ovenschaal groter dan twee jaar geleden, de schaal gaat ook tot de laatste kruimel op. Koude pannenkoeken bij het ontbijt? Nope, allemaal op…! En dat is natuurlijk niet het enige wat er verandert.

Leeuwen, gorilla's en chimpansees

Regelmatig waan ik mezelf toeschouwer van een natuurserie op Discovery Channel. Waar je daar soms leeuwen sloom voor zich uit ziet liggen staren, zijn dat hier de pubers op de bank. Totdat het voedertijd is natuurlijk, of de aandacht op een andere manier op eten wordt gericht. Ook kunnen ze elkaar fysiek en verbaal net zo uitdagen als de gorilla’s of chimpansees doen, met alle bijpassende kreten en lawaai.

Van mijn collega-kinderarts en hersenonderzoeker, Felix Kreier, weet ik dat de hersenen van pubers ook daadwerkelijk ‘under construction’ zijn. Er worden gedeeltes afgebroken en aangemaakt. Er worden nieuwe verbindingen gelegd tussen bestaande hersengebieden. En hiermee staan sommige stukken soms gewoon even uit. Een goed voorbeeld hiervan is de prefrontale cortex, juist die staat soms gedeeltelijk in de pauzestand. En laat dit nou net het gebied zijn waar we bijvoorbeeld oorzaak en gevolg mee beoordelen … Maar dit is niet alléén lastig; het biedt ook kansen. Zo kunnen pubers soms juist ook veel origineler, out of the box, denken en heel creatief zijn. Ook gaan hersengebieden die veel meer gericht zijn op omgeving en vrienden zich verder ontwikkelen, wat vast ook niet onbekend voorkomt.

Het gebied dat dáárvoor verantwoordelijk is, het limbisch systeem, is ook betrokken bij ons geheugen en bij het maken van routines. En met die routines kunnen we onze pubers nog net een beetje helpen. Bij ons thuis probeer ik dus nog aandacht te geven aan een goed ontbijt; niet te veel en niet te weinig, om ze goed de dag te laten beginnen. Het avondeten gebeurt zoveel mogelijk samen (tenzij er gesport moet worden, waar ik ook graag nog een beetje aansporing voor geef) en ook met veel ruimte voor groente en vezels.

Roze koeken

Ik weet ook wel dat er overdag gesnoept en gesnaaid wordt en dat de lunch vast regelmatig uit pizzabroodjes en/of roze koeken zal bestaan. Dat was bij mij vroeger niet anders... Maar die twee gezonde maaltijden hebben ze dan tenminste binnen. En de routine waar dat mee gepaard gaat nemen ze misschien mee voor later.

En na het avondeten? Op de vraag: ‘Mag ik chips?’ is het antwoord: ‘Nee, natuurlijk niet…!’ Dan worden er dus boterhammen met kaas gemaakt. En een grote kom yoghurt. En als ik niet oplet gaat daar ook nog eens heel veel hagelslag in. Ik blijf dus voorlopig nog maar een beetje opletten…

Maarten Biezeveld is kinderarts en coach voor collega-artsen om een gezonde werk-privébalans te behouden.

Meer weten? Lees ook de blogs van onze andere kinderartsen:

'Alleen Arie Boomsma kan uit zichzelf en alleen gaan sporten. De gemiddelde persoon heeft echt die groep nodig'

Deze kinderarts maakt zich zorgen over niet-sportende pubers: 'Zij lijden onder de avondlockdown'

Tim (17) was eindelijk op weg naar een gezonder leven. Toen ging de sportschool dicht.

Hoe help je een tiener, die daar het nut niet van inziet?

Omgaan met pubers volgens een kinderarts, deel 3: de ongemotiveerde puber 

Mare (15) is veel te zwaar, maar vindt het geen probleem. Voor haar gezondheid is het dat wel, zegt deze kinderarts.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers