Elk nieuw dieet zorgt voor discussie. Wat is goed voor je en wat niet? Om als consument met goede voornemens in 2019 het kaf van het koren te kunnen scheiden, moet er een accreditatie komen voor diëten, zegt het Diabetes Fonds.

‘Als er iets ingewikkeld is, is het het aanpassen van je leefstijl’, horen we van Rens Vandeberg. ‘En al die verwarring over diëten helpt daar niet bij.’ Vandeberg is hoofd Kennis & Innovatie bij het Diabetes Fonds en nam in zijn onderzoek de relatie tussen eten en genen mee. We spreken hem voor ons onderzoek naar Overgewicht.

Dat het moeilijk is om je leefstijl te veranderen, ligt mede aan onze omgeving, meent Vandenberg. ‘We zijn geprogrammeerd om energie tot ons te nemen op het moment dat we het tegenkomen. Alleen is de steppe waar we vroeger op leefden, veranderd in een centraal station waar we alleen zoete en vette etenswaren aangeboden krijgen.’ Ons ‘pakken wat je pakken kan’-systeem is niet meegeëvolueerd met onze omgeving, legt Vandeberg uit. En daarom heeft nu de helft van de Nederlanders overgewicht en 1 op de 14 diabetes. Elke week komen er 1200 mensen met diabetes bij.

‘Maak het aanbod beter’

Het Diabetes Fonds probeert er op meerdere manieren voor te zorgen dat het makkelijker wordt om je leefstijl aan te passen en daarmee diabetes terug te dringen. ‘We gaan het gesprek aan met grote bedrijven als Albert Heijn of de NS, en zeggen: hoe kunnen we dat aanbod samen beter maken’, legt Vandeberg uit. Voedselproducenten zeggen dat ze bezig zijn met een gezonder aanbod, maar de doelstellingen zijn volgens Vandeberg niet ambitieus genoeg. ‘Ik snap dat wel. De winstmarge zit op producten die ze goedkoop kunnen produceren en duur kunnen verkopen. Suiker is een goedkope grondstof die zorgt voor structuur en houdbaarheid van voeding. Dat gebruiken ze dus graag en veel.’

Ook de discussies over elk nieuw dieet en de Schijf van Vijf, maken het mensen niet makkelijker om gezonder te gaan leven, want hoe weet je nou of het wel goed is wat je doet? ‘Daarom zou het goed zijn als er een accreditatie komt voor diëten’, legt Vandeberg uit. Hoe zo’n keurmerk eruit zou moeten zien, is nog niet duidelijk: ‘Binnen het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde wordt nu gesproken hoe dit in te richten is.’

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.