Discriminatie vindt plaats op de woningmarkt, in het onderwijs, op de werkvloer en bij de belastingdienst. Maar helaas ook in de zorg. Dit blijkt uit onderzoek van het landelijk expertisecentrum Pharos, dat sprak met verschillende ervaringsdeskundigen. Zo ervaren patiënten met een migratieachtergrond dat ze anders behandeld of niet serieus genomen worden vanwege hun huidskleur, afkomst of religie als die zonder migratieachtergrond. De impact van deze discriminatie kan heel groot zijn. Zo heeft het niet alleen een negatieve invloed op de mentale gezondheid maar kan het ook zorgen voor fysieke problemen als een vergrote kans op hart- en vaatziekten en diabetes.

Nationaal Coördinator wil onderzoek
De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh, wil een breed onderzoek naar de omvang van discriminatie in de zorg in Nederland. Hij komt met deze aanbeveling naar aanleiding van een rapport van het expertisecentrum Pharos, dat een aantal schrijnende verhalen optekende van mensen die discriminatie in de zorg hebben ervaren. “Ik schrik hiervan, dit raakt mij diep”, aldus Baldewsingh.

Anders behandeld vanwege huidskleur
Eén van de mensen in het onderzoek van Pharos is Santoecha Rangai. Ze is geboren in Nederland, maar haar ouders zijn van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Vanwege haar huidskleur ervoer ze tijdens haar behandeling voor borstkanker dat ze anders behandeld werd. “Toen mijn vriend en ik bij de oncoloog kwamen begroette hij mij. Vervolgens richtte hij zich direct tot mijn witte vriend om te vragen hoe het mij ging”, vertelt Rangai. “Toen dacht ik ‘ja hallo, ik zit hier ook nog’. Het gaf mij echt het gevoel dat ik als vrouw van kleur mijzelf niet zou kunnen redden, dat hij dacht dat mijn vriend mijn tolk was.”

Gevolgen van de stress van discriminatie
Volgens onderzoeker van Pharos Tessa van Loenen is een van de gevolgen van discriminatie in de zorg, dat mensen er nog zieker van worden. “De stress die discriminatie oplevert kan zorgen voor extra lichamelijke klachten zoals diabetes, hart en vaatziekten en verhoogde bloeddruk. Hierdoor maakt zorg nog zieker.“

Baldewsingh reageert: “De signalen die ik hierover krijg, zijn dat mensen met een migratieachtergrond zorg gaan mijden. Dat is zeer verontrustend. Dat betekent niet alleen dat ze de zorg niet krijgen die ze moeten krijgen, maar ook dat ze kans lopen op langdurig ziek zijn, of overlijden.”

De coördinator is bezig met een nationaal programma - een plan voor de langere termijn met jaarlijkse acties om discriminatie en racisme tegen te gaan – dat hij rond deze zomer aan het kabinet zal aanbieden. In het plan wil hij het thema discriminatie in de zorg hoog op de agenda zetten.

In deze uitzending: Tessa van Loenen, onderzoeker bij Pharos en Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie, Rabin Baldewsingh.

Discriminatie in de zorg maakt nog zieker

Makers