15 september 2020

Doofblinde Ina (76) is bang dat ze door de Floriade haar thuishulp verliest

“Eén op de zes Almeerse kinderen groeit op in armoede. Dan kan je het toch niet verkopen dat je zoveel geld stopt in een project dat eigenlijk nu al verliesgevend is?” De Almeerse Ina heeft het over de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere plaatsvindt en die miljoenen meer gaat kosten dan oorspronkelijk begroot. 

De 76-jarige Ina Helderman is aan één oog blind en ziet met haar andere oog (met een lens van +27) nog maar 5%. Een aantal jaar geleden is ze ook slechthorend geworden. Ze is afhankelijk van hulp, bijvoorbeeld in de huishouding, betaald door de gemeente. “Daar is de laatste jaren alleen maar geld vanaf gegaan. En het aantal uren dat hier iemand hier kan komen is van 7 naar 2 uur per week gegaan. Ze kunnen niet meer bovenop de kastjes schoonmaken bijvoorbeeld.” Ina is bang dat het geld dat de gemeente Almere uitgeeft aan de Floriade moet worden bezuinigd op het sociaal domein. “Het gaat niet alleen om mij, maar er zijn meer mensen die het zwaar hebben in deze gemeente.”

Floriade

De Floriade wordt iedere tien jaar georganiseerd en is een van de wereldtentoonstellingen. De nieuwste ontwikkelingen binnen de tuinbouw worden er getoond aan het publiek. De gemeente Almere wil na de tentoonstelling een duurzame woonwijk op het terrein bouwen. Bij het indienen van de plannen werden de kosten voor de gemeente geraamd op maximaal tien miljoen. Inmiddels liggen de schattingen op minstens veertig miljoen euro. Onlangs nog werd bekend dat er nog geen sponsoren gevonden zijn, die een groot deel van de overige kosten op zich moeten nemen. De afgelopen drie edities van de Floriade waren verliesgevend.

‘Gemeente Almere gaat hier nog jaren last van krijgen’

Johan de Leeuw is fractievoorzitter van APOPA, ouderenpartij in Almere. Hij deelt de zorgen van Ina, en is bang dat de oplopende kosten van de Floriade ervoor zorgen dat er bezuinigd moet worden op bijvoorbeeld de Jeugdzorg. “Welzijn is een kerntaak van de gemeente, dat geld wordt nu weggehaald naar iets dat géén kerntaak is van de gemeente”, beweert de lokale politicus. De Leeuw schat in dat een deel van ondernemend Almere wel geld kan verdienen aan de Floriade, maar vindt de kosten voor de gemeente te hoog. “De gemeente Almere gaat hier nog jaren last van krijgen. Dat tekort kan je nooit in 1 jaar dekken.”